На всички наши последователи, читатели и посетители пожелаваме весели и щастливи празници!

Здравейте и добре дошли в нашия блог!
Той е създаден с една единствена цел: да направим всичко по силите си, за да повишим информираността и разширим кръгозора на българския потребител, да му помогнем да натрупа информация за това революционно изобретение, облекчаващо домакинския труд в кухнята;
Да му дадем достатъчно информация, за да осъзнае ползата от правилно подбрания според конкретните потребности уред - мултикукър и от възможностите на различните модели.

Държим изрично да подчертаем:
Ние не работим за никого, този блог е наш личен частен проект и тук ще говорим без спестяване на фактите за различните модели мултикукъри и техните възможности, предимства и недостатъци, ще публикуваме рецепти - наши лични и взаимствани от подходящи добри източници.
Ще говорим за мултикукърите по света и за тези, достигнали до нашия пазар.

Пожелаваме ви приятно и ползотворно прекарване на времето в нашата страница!

Валя и Ирина

Към всички наши читатели бихме искали да отправим следните думи:

Преди всичко няма нищо страшно или тъжно в това, че някой вече си е купил мултикукър, който може и да не е най-добрият или най-подходящият за него и дори той да се чувства малко разочарован.

Истината е, че ние, българите, имаме много слаба представа за тези уреди, за различните модели и техните възможности.

Лошото е, че към момента у нас заинтересовани страни да обяснят и ограмотят потребителите за плюсовете и минусите, за характерните особености на различните модели няма - всеки гледа да рекламира, независимо от качествата на уредите, които предлага. А повечето търговци дори и това не правят както трябва - толкова слабо информативни са описанията на предлаганите уреди.

Идеалният уред още не е измислен, или ако е, то той не е стигнал по никой начин до пазара ни. За нас обаче е важно да сме наясно, преди да купуваме, с плюсовете и минусите, за да можем да преценим много точно с кой недостатък на избрания от нас уред можем да се примирим, и с кой не, както и с това, кои предимства, наред с дребните недостатъци на избрания уред, за нас представляват ценност, от която не искаме да се лишим.

Пък и никъде не е казано, че като сме си купили някой модел, той е ще ни е последният.

Ние вярваме, че на пазара тепърва ще се появяват нови модели и всеки ще има шанс при бъдеща покупка да избере нова машина, по-добра от предишната, която е имал, и в по-голяма степен удовлетворяваща неговите нужди.

сряда, 20 декември 2017 г.

Мултикукър - що за уред е това и за какво служи той?

Трябва да признаем, че преди да пристъпим към следващата публикация в блога, известно време се колебахме дали да отделяме специално внимание на разясненията що за уред е мултикукърът, (защото вероятно много хора са наясно, а други смятат, че са наясно) и какви функции има.

Една разходка из разни бг форуми обаче и постнатите там коментари - колкото невежи, толкова иронични и самонадеяни, взеха превес в решението ни, че тази тема не бива да бъде прескачана.

За да не бъдем голословни, ще цитираме няколко мнения, публикувани тук без наша редакция:

Въпрос:
... "Това чудо какво точно прави? Функция за бавно готвене има ли? Нещо като гювече може ли да прави

 Отговор 1:
" ^сега са модерни и "здравословни"..
За мен са за абсолютно начинаещи в готвенето...- това го формулирах така, за да не засегна тези, които са си купили "мулти печките"
.

 Отговор 2:
... "Тенджера с вграден котлон, все трябва да има един терморегулатор... " 

Отговор 3:
..." Точно това е ->принципно, измислено преди 50 години и имало частично приложение в битовата кухня.
Сега се нарича "Мулти глупост", с която взимат парите (не малко) на хората.
След няколко изпълнения на "здравословни и бързи рецепти" ще залежава в мазето/тавана за неопределено време.(изключение колегата по горе)
..баси, по добре да си взема китайски телефон.
"

 Отговор 4:
 ..." ^ ако знаеш, колко може да спорим..
горе-долу толкова и колкото тези уреди са навлезли в професионалните кухни, например.
..а тази ти част, как една тенджера с долен/горен реотан(измислена много отдавна) може да замени фурна, скара, котлон и т.н мислех да я пускам в "бисерите", ама айде ще изчакам малко."

Тук ще спрем с цитатите, за да не отегчаваме нашите читатели. Ако ви е интересно обаче, може да проследите цялата прелюбопитна дискусия на тази тема в този източник >>> .

Тъжно е и е жалко, че през 21 век, в 2016 година, когато е водена тази дискусия, има уж грамотни и цивилизовани хора, които, без да са се опитали да вникнат в същността,  гледат на  едно от най-чудесните изобретения на техниката, облекчаващи неимоверно много нелекия труд на човека в домашната кухня с толкова много недоверие, нихилизъм и откровен сарказъм. 

Същевременно въпросният форум, но и някои от отговорите в нашата анкета (слава Богу,  те са сравнително малко)  ни накараха да решим, че тази публикация е едно важно встъпление в темата за мултикукърите въобще и за мултикукърите на българския пазар в частност.


И така, що за уред е мултикукърът и за какво служи той?

В началото на съществуването си като самостоятелен, различен от оризоварката уред, той е бил замислен като многофункционален кухненски прибор с програмно управление за приготвяне на храна в автоматичен режим.

С течение на времето конструктори, технолози, дизайнери и производители са създали хиляди модели с различни функции и възможности, някои от които буквално надхвърлят нашето въображение.

Към момента съществуват четири основни вида мултикукъри:

1. Мултикукъри с автоматични програми за времето и температурата на обработка на храните, готвещи под налягане.

2. Мултикукъри, готвещи в автоматичен режим на времето и температурата, (a при уредите от по-висок клас - и с ръчен избор на температурата), без налягане. 

3. Мултикукъри-хибриди, работещи в режим под налягане и в режим без налягане.

4. Индукционни мултикукъри, които готвят без налягане,  но по-скорост на приготвяне на храната са съизмерими с мултикукърите под налягане.


1. Мултикукърите, работещи под налягане са много и различни модели, с различни технически характеристики и възможности, но към настоящия момент в България като че ли са представени основно от  този модел First Austria FA5130, който е на практика един от най-семплите представители на този тип уреди, машина от среден към нисък клас:



Бюджетните модели мултикукъри под налягане, към които се числи и гореспоменатия First Austria FA5130,  обикновено предлагат ограничен брой автоматични програми, само с възможност за промяна на времето за обработка на храната, а това означава - ограничен брой температурни режими. Основното им достойнство е, че готвят бързо.

Има мултикукъри от много висок клас, работещи под налягане, с много повече програми и  екстри, с много качествени купи, като за пример можем да посочим канадските Instant Pot, американските COSORI, испанските Olla  и други, но те струват скъпо и за момента внос на подобни кукъри в България няма.


2. При мултикукърите, работещи без налягане има множество разновидности, като с течение на времето производителите са обогатили менютата им от автоматични програми с различни допълнителни екстри:
– Функция за отложен старт;
– Функция за поддържане на топлината на готовата храна;
– Програми за ръчни настройки на времето и температурата;
– Възможност за запаметяване на ръчните настройки и създаване по този начин на собствени програми,  като някои от моделите на Филипс имат възможност да запаметяват до 5 собствени програми с до 9 стъпки (т.е промяна на времето и температурата на готвене) за всяка от запаметените програми;
– Възможност за промяна на времето и температурата по време на самото готвене (при някои модели последно поколение);

Най-ценното при тези уреди е възможността за ръчни настройки на времето и температурата. Те дават възможност на истинските кулинари по душа да проявяват творчество и да изпълняват в мултикукъра разнообразни и най-сложни рецепти, изискващи изпълнение в много стъпки. 

Един от най-добрите примери за мултикукър от този клас на пазара, съчетаващ в себе си всички предимства  на мултикукърите без налягане, с множество екстри, като 3D нагряване>>>, малка стъпка на ръчно задаване на температурата (само 5С) в широк диапазон, 17 автоматични програми за готвене, като много от програмите са с автоматично зададени стъпки на промяна на температурата за най-добър  резултат, керамична чаша с дръжки, великолепен дизайн и още многo други екстри, е този великолепен Redmond RMC M90E, който може да се закупи и в България с осигурено гаранционно и извънгаранционно сервизно обслужване: 




Съществуват по-нови модели мултикукъри с брайлова азбука на менюто в помощ на незрящи хора, 

с гласови команди и 

дори с възможност за управление на уреда дистанционно чрез смартфон приложение, като този чудесен Redmond RMC 151E, който също вече се продава в България с осигурено гаранционно и извънгаранционно сервизно обслужване:



Техническата мисъл на инженерите обаче не спира с новите разработки - вече са създадени т.нар. "мултикухни", в които освен да варите, печете, пържите, задушавате, готвите на пара, да приготвяте компот, сладко, пица, кисело мляко, сладкиши, хляб или паста във вътрешния съд ("чаша" или "тенджера"), можете да повдигнете дъното с нагревателния елемент и да го използвате като стандартен котлон, за да изпържите продукти в класически тиган или да си сварите сутрешното кафе по турски в джезве например. 

Дай Боже да дочакаме мултикухните да достигнат и до българския пазар. В студентската квартира, на вилата, в хотела по време на почивка или просто в кухненския бокс на ергенската боксониера с ограничена площ те са просто незаменими:


 



3. Мултикукърите - хибриди, които могат да работят и под налягане, и без налягане, са едни от най-добрите възможни избори. Един великолепен представител на този вид уреди е този страхотен  Redmond RMC 140:





4. При индукционните мултикукъри готвенето се осъществява на принципа на индукцията на магнитното поле около съда на кукъра, който задължително е метален. На практика  това е 3D нагряване>>>  осъществено от магнитното поле, което се създава около купата на мултикукъра. Готвенето с такъв мултикукър е по-бързо дори от това в уредите под налягане. 

Остава да си пожелаем такива уреди да се появят някога и у нас.


A ето за такава техника от най-висш клас, като този индукционен мултикукър с функция за работа под налягане Element FWA 01 PB El'Chef , произведен в Южна Корея, не е ясно дали изобщо ще можем някога и да си мечтаем. Факт е обаче, че те съществуват, за да ни докажат, че за  човешките възможности предел няма:



Общото в огромното разнобразие от умни домашни машини за готвене, наречени мултикукъри е, че:

– Те всички имат вътрешен съд ("тенджера", "чаша" или "купа"), изработена от здрава дебела неръждаема стомана или дебел лят алуминий с нанесено върху него различен вид незалепващо покритие (подробности в отделна статия);

– Управлението на процеса на приготвяне на храната се осъществява от микропроцесор, който е отговорен за поддържане на необходимите температура, време, налягане, както и за изпускане на парата чрез парния клапан  във всеки един етап на съответната програма.

A разликите... 
Разликите са много и  големи, и ще бъдат предмет на публикации и коментари през цялото време, докато е активен блогът.

Но как така в един единствен съд могат да се осъществяват толкова много различни готварски  процеси и да се приготвят толкова много различни видове храни!? 

Тъкмо този въпрос терзае повечето скептици и невъзможността да асимилират това чудо на инженерната мисъл ги кара  да се отнасят крайно недоверчиво към тези буквално "вълшебни готварски гърнета" - мултикукърите.

Обобщено отговорът е много простичък:

– От различните зададени температурни режими и от количеството течност зависи дали храната ще се готви бавно, дали ще къкри на умерена температура, ще ври на силен огън или пък ще се задушава в собствения си сос.

– От зададената температура и количеството мазнина зависи дали в мултикукъра ще се запича, пържи или пече.

Или както отдавна е известно: 
Всичко гениално е просто, трябва само някой да е бил умен и да се е сетил.

Освен гореспоменатите видове програми  мултикукърите  обикновено имат и още много функции: в тях може да се закваси кисело мляко, да се свари сладко, мармалад или конфитюр, да втаса и да се изпече хляб, да се изпече пица, да се вари на пара и много други.

В основата на всички готварски процеси, осъществявани в мултикукъра, е правилното задаване на температурния режим, времето и средата, в която ще се извършва готвенето - течност и/или мазнина, и тяхното количество.  Правилното съчетаване на тези фактори дава възможност в един съд да приготвяме толкова много различни видове храни. 

За улеснение на потребителите инженери и технолози разработват съвместно различните автоматизирани програми за готвене. 

А за тези, които не обичат да готвят по предварително зададена програма и предпочитат да приготвят храната по собствени рецепти, е създадена функцията мултишеф (мултикук) за ръчно задаване на температурен режим и времетраене на процеса.

Неслучайно водещите производители прилагат към инструкцията за употреба подробни схеми с температурата и времетраенето на обработка на различните видове продукти и храни.

Разбира се, за да си приготвим вкусна и здравословна храна в мултикукър, която е запазила в най-голяма степен полезните витамини, минерали и микроелементи, има и други "тайни" на устройството и функциите на тези умни машини, които ще разгледаме продробно в следващи статии.



1 коментар:

  1. Статията е много ограмотителна,дано много хора да я разберат и да си облекчат живота.

    ОтговорИзтриване