На всички наши последователи, читатели и посетители пожелаваме весели и щастливи празници!

Здравейте и добре дошли в нашия блог!
Той е създаден с една единствена цел: да направим всичко по силите си, за да повишим информираността и разширим кръгозора на българския потребител, да му помогнем да натрупа информация за това революционно изобретение, облекчаващо домакинския труд в кухнята;
Да му дадем достатъчно информация, за да осъзнае ползата от правилно подбрания според конкретните потребности уред - мултикукър и от възможностите на различните модели.

Държим изрично да подчертаем:
Ние не работим за никого, този блог е наш личен частен проект и тук ще говорим без спестяване на фактите за различните модели мултикукъри и техните възможности, предимства и недостатъци, ще публикуваме рецепти - наши лични и взаимствани от подходящи добри източници.
Ще говорим за мултикукърите по света и за тези, достигнали до нашия пазар.

Пожелаваме ви приятно и ползотворно прекарване на времето в нашата страница!

Валя и Ирина

Към всички наши читатели бихме искали да отправим следните думи:

Преди всичко няма нищо страшно или тъжно в това, че някой вече си е купил мултикукър, който може и да не е най-добрият или най-подходящият за него и дори той да се чувства малко разочарован.

Истината е, че ние, българите, имаме много слаба представа за тези уреди, за различните модели и техните възможности.

Лошото е, че към момента у нас заинтересовани страни да обяснят и ограмотят потребителите за плюсовете и минусите, за характерните особености на различните модели няма - всеки гледа да рекламира, независимо от качествата на уредите, които предлага. А повечето търговци дори и това не правят както трябва - толкова слабо информативни са описанията на предлаганите уреди.

Идеалният уред още не е измислен, или ако е, то той не е стигнал по никой начин до пазара ни. За нас обаче е важно да сме наясно, преди да купуваме, с плюсовете и минусите, за да можем да преценим много точно с кой недостатък на избрания от нас уред можем да се примирим, и с кой не, както и с това, кои предимства, наред с дребните недостатъци на избрания уред, за нас представляват ценност, от която не искаме да се лишим.

Пък и никъде не е казано, че като сме си купили някой модел, той е ще ни е последният.

Ние вярваме, че на пазара тепърва ще се появяват нови модели и всеки ще има шанс при бъдеща покупка да избере нова машина, по-добра от предишната, която е имал, и в по-голяма степен удовлетворяваща неговите нужди.

вторник, 2 януари 2018 г.

Как да изберем подходящия мултикукър за своето домакинство: "Защо ми е мултикукър, щом си имам печка?"

Общуването на живо с членове на  групата ни във фейсбук "Всичко за мултикукърите>>> ни доведе до извода, че е добре да включим този въпрос, както и неговия отговор, в темата за информирания и правилен, съобразен със собствените ни потребности и стил на готвене, отговор и на този въпрос.

В групата има доста членове, които все още не са си купили мултикукър, но обмислят покупка и се колебаят, задавайки си точно този въпрос:

"Имам си хубава печка, хубави котлони, нужен ли ми е  мултикър и защо - кой електрически готварски уред, който нямам, ще ми замени той?"

В интерес на истината, преди да "узреем" за покупката на мултикукър, ние също преминахме през подобни съмнения и търсихме доста информация, преди да си отговорим и да се уверим в необходимостта от тази покупка, защото тя, освен всичко останало, е и един сериозен финансов разход, ако искаме наистина хубав мултикукър, който да отговаря точно на нашите изисквания и на нашия стил на приготвяне на храна.

Затова решихме, че трябва да продължим темата за избора на мултикър именно с отговора на този въпрос. И така:
"В кухнята си имам хубава готварска печка, хубави котлони, микровълнова, кой точно уред ми липсва и/или ще ми замени мултикукърът? Защо да си го купувам?"

Хайде да поразсъждаваме заедно!

– Вие сте съвременна и модерна млада жена/амбициозен млад мъж, която/който е учил(а) усърдно, имате диплома за висше образование и магистърска степен и искате да се развивате в кариерата, а това изисква немалко време и усилия.  Прибирате се късно от работа и малкото свободно време, което имате, ви е нужно, за да си починете, да се погрижите за себе си, а пък искате да имате време за среща с приятели и за развлечения - кино, театър, опера, заведение...

– Вие работите на смени по 12 часа, както напоследък много работодатели практикуват "два на два", а това означава, че излизате рано сутрин и се прибирате късно вечер. Уморени сте и не ви се занимава с готвене, приготвяте нещо набързо или пък приготвяте храна  за няколко дни в онези свободни два, между другите работни два. После ядете от претоплената храна.

– Вие сте младо семейство с едно или две деца, работите, водите децата на ясли, училище или детска градина, прибирате ги след работа, трябва да пазарувате, да приготвите вечеря и закуска за семейството си, да помогнете на децата в подготовката на уроците и домашните. Почивните дни буквално за нищо не ви стигат, уморени сте, имате куп домашни задължения, а така ви се иска да излезете и на разходка с децата, на кино, да се срещнете с приятели или просто да имате повече време само за вас двамата!

– Вие сте семейство или сте сам(а), но сте бохеми по природа, обичате движението, забавленията, срещите с приятели, но последното нещо, което ви е по вкуса, е да прекарвате в кухнята часове наред заради едното ядене. Затова често се храните навън в скъпи заведения и пръскате купища пари заради този си навик. Дори и да ги имате, безразсъдното и безконтролното харчене на пари не се счита за добродетел, дори от истински богатите хора.

– Вие сте възрастно семейство и на съпругата и е трудно да стои дълго около печката, децата и внуците обаче идват при вас често и много искате да ги нахраните вкусно с прясна топла храна!...

– И накрая, но не на последно място - Вие сте студент(ка) в големия град или пък сте от малко село или градче и сте си намерили по-добра работа в големия град, но живеете под наем в квартира и ви е трудно да си приготвяте топла прясна храна. Освен това ви е тягостно да приготвяте храна само за себе си, затова се храните навън в скъпи заведения за бързо хранене, а това се отразява върху бюджета Ви, и без друго ощетен от плащането на наема. Налага ви се често да си купувате парче пица или банички, или се храните с консерви и друга суха храна.

Различни човешки битиета, различни житейски обстоятелства .

Общото е едно: всички ние имаме нужда от прясна и топла храна, и готова точно навреме, когато се приберем у дома уморени, гладни и премръзнали, изнервени  от дългия работен ден, от висене по автобусните спирки или блъскането в превозните средства, от задръстванията на пътните артерии в пиковите часове и безкрайното чакане на светофарите, а времето ни за почивка е толкова малко и трябва да се занимаваме с безкрайно дълго готвене или пък да приготвяме набързо някой аламинут и да се задоволим с него.
Перспектива, пред която всеки от нас се изправя почти ежедневно.


Вашата електрическа печка с хубава фурна и котлони ще ви приготви вкусна и топла храна, дори може да се изключи в точно зададен момент, ако има такава функция. Но вие трябва да сте до нея, докато храната се готви. Вие ще трябва да си включите печката ръчно, да проверявате дали температурата не е много висока или твърде ниска, да не изкипи храната или съвсем да не заври. Освен това, когато храната ви е готова, тя няма да остане топла през цялото време, докато отсъствате от къщи.

За разлика от обикновената тенджера върху котлона или тава във фурната, вашият мултикукър е интелигентен уред, който ще свърши всички тези неща без вашата намеса, вашия надзор и дори може да ги направи за вас, докато отсъствате от къщи.

Използвайки подходящата програма, или задавайки ръчно подходящите параметри за приготвяне на храна, вие спокойно може да оставите вашия умен кухненски помощник да си свърши работата и да излезете от къщи - на работа, на разходка с децата, на кино, на среща с приятели или просто да си легнете и да поспите. Задавайки чрез функцията "отложен старт" времето, когато желаете храната да е готова, прибирайки се у дома, ще намерите във вашето "вълшебно гърне" току-що сготвената топла и прясна храна.

Но това не е всичко: ако вие се задържите някъде по-дълго от предвиденото, дори много по-дълго, чрез функцията за запазване на топлината вашият мултикукър ще поддържа сготвената храна топла до вашето завръщане. Различните модели мултикукъри  поддържат храната топла между 12 и 24 часа. Дори най-добрият модел готварска печка няма да може да направи това за вас.

Разбира се, има съвременни готварски печки, които ще ви предложат някои добри функции, например "контрол на врящата вода", за да не изкипи водата, "автоматично разпознаване на съда" , за да се избегне включването на уреда без съд върху него, но никоя печка или котлон нямат функцията за поддържане на топлината или самоизключване след края на програмата за готвене. Освен това, дори и да има подобна готварска печка, тя би била в пъти по-скъпа и от най-скъпия, предлагащ тези функции, мултикукър.

Готварската печка е тежка и не можете да я преместите при необходимост, нито да я вземете със себе си, ако решите да идете на село, на вилата през уиккенда, или на почивка в хотел през ваканцията. Мултикукърът е лек и повечето модели имат удобна дръжка за носене, така че преместването от едно място на друго при нужда не е никакъв проблем.

Не е без значение и енергопотреблението. Повечето готварски печки имат мощност от 2200 до 3000 W, дори и да са енергиен клас А.  Повечето мултикукъри със стандартен съд за готвене ("чаша") от 5 литра, работят с потребляема мощност между 650 и 980 W. При ежедневното приготвяне на храна за вашето семейство или само за себе си, използвайки мултикукър, вие ще изразходвате в пъти по-малко електроенергия, което пряко рикошира върху вашия бюджет.

Всички тези аргументи натежават в полза на решението да се сдобиете с мултикукър, пък било то и само за ежедневно приготвяне на храна. В особени и специални случаи, разбира се, хубавата ви готварска печка ще си е в кухнята ви и ще ви е от полза.


Очаквайте следващата публикация от поредицата "Как да изберем подходящия мултикукър за своето домакинство".


Няма коментари:

Публикуване на коментар