На всички наши последователи, читатели и посетители пожелаваме весели и щастливи празници!

Здравейте и добре дошли в нашия блог!
Той е създаден с една единствена цел: да направим всичко по силите си, за да повишим информираността и разширим кръгозора на българския потребител, да му помогнем да натрупа информация за това революционно изобретение, облекчаващо домакинския труд в кухнята;
Да му дадем достатъчно информация, за да осъзнае ползата от правилно подбрания според конкретните потребности уред - мултикукър и от възможностите на различните модели.

Държим изрично да подчертаем:
Ние не работим за никого, този блог е наш личен частен проект и тук ще говорим без спестяване на фактите за различните модели мултикукъри и техните възможности, предимства и недостатъци, ще публикуваме рецепти - наши лични и взаимствани от подходящи добри източници.
Ще говорим за мултикукърите по света и за тези, достигнали до нашия пазар.

Пожелаваме ви приятно и ползотворно прекарване на времето в нашата страница!

Валя и Ирина

Към всички наши читатели бихме искали да отправим следните думи:

Преди всичко няма нищо страшно или тъжно в това, че някой вече си е купил мултикукър, който може и да не е най-добрият или най-подходящият за него и дори той да се чувства малко разочарован.

Истината е, че ние, българите, имаме много слаба представа за тези уреди, за различните модели и техните възможности.

Лошото е, че към момента у нас заинтересовани страни да обяснят и ограмотят потребителите за плюсовете и минусите, за характерните особености на различните модели няма - всеки гледа да рекламира, независимо от качествата на уредите, които предлага. А повечето търговци дори и това не правят както трябва - толкова слабо информативни са описанията на предлаганите уреди.

Идеалният уред още не е измислен, или ако е, то той не е стигнал по никой начин до пазара ни. За нас обаче е важно да сме наясно, преди да купуваме, с плюсовете и минусите, за да можем да преценим много точно с кой недостатък на избрания от нас уред можем да се примирим, и с кой не, както и с това, кои предимства, наред с дребните недостатъци на избрания уред, за нас представляват ценност, от която не искаме да се лишим.

Пък и никъде не е казано, че като сме си купили някой модел, той е ще ни е последният.

Ние вярваме, че на пазара тепърва ще се появяват нови модели и всеки ще има шанс при бъдеща покупка да избере нова машина, по-добра от предишната, която е имал, и в по-голяма степен удовлетворяваща неговите нужди.

вторник, 16 януари 2018 г.

Как да изберем подходящия мултикукър за своето домакинство - Херметик или Нехерметик?

Нямахме намерение да продължаваме темата за избор на мултикукър с информация точно по този въпрос, но "откритията", които направихме, общувайки с потребители в социалните мрежи (а у нас реално никъде другаде въпросът за избор на мултикукър като чудесен домашен помощник в кухнята не се разглежда, нито обсъжда) ни убеди, че това е логичното продължение на темата.

Ние бяхме изумени да открием, че в социалните мрежи на въпроса "Препоръчайте ми какъв мултикукър да си взема" в 99%  от случаите (за да не бъдем максималисти)  - отговорът на потребителите, вече притежаващи мултикукър, е хорово "Херметиик!". И нататък като мантра, която се набива волю или неволю в главите на горките неосведомени, търсещи и питащи потребители, се изстрелва: "Готви бързо и вкусно!". Ние поне до момента не сме срещнали някакви други съществени аргументи "За" и "Против"Дано все пак някъде да ги има.

При това се оказа, че далеч не всеки потребител разбира разликата между херметик и нехерметик, а и няма много хора, които се сещат да я обяснят простичко и понятно.

Стига се дотам, че търсещите и питащите задават странни (поне за някои от нас) въпроси:   
"Еди-кой-си" модел херметик ли е"?!
"Каква е разликата между херметик и нехерметик"?

Тези два въпроса издават само едно: на търсещите и питащите, без да им се даде изчерпателен отговор за разликите, за плюсовете и минусите на двата вида, им се внушава, че по презумпция (т.е. по  подразбиране) само херметиците са пълноценни мултикукъри.

Дори имаше в социалните медии потребителка, която откровено и емоционално, но без да се аргументира кое точно и дава основание да изрази толкова крайно мнение, възкликна: "Ако не е херметик, за мен не е мултикукър!" ... И това се набива, макар и неволно, в умовете на неосведомените и може да изиграе решаваща роля в решението на по-доверчивите потребители за избор на мултикукър, без да са имали възможност да направят свой собствен, информиран и обмислен избор... Ама как, моля ви се, другите, каквито и да са те, просто не са мултикукъри!... Хайде сега първо да отговорим на двата въпроса:  
"Еди-кой-си" модел херметик ли е"?
"Каква е разликата между херметик и нехерметик"?

Уважаеми потребители,
херметикът в повечето случаи може да бъде разпознат, дори и изобщо да не сте чели характеристиките на модела, само по снимката на уреда!
Но как?! - вероятно ще попитат някои от вас.

Ами много е простичко, ноо! с уговорката, че не това е същността на проблема (поне за българските потребител(к)и, желаещи да се сдобият с практичния уред за готвене, наречен "мултикукър".

Ето тук, пред вас, показваме снимки на 4 модела мултикукъри - едни от тях са херметици, а други - нехерметици.

Представете си, че ги виждате за първи път и идея си нямате кой какъв е.

Сега се вгледайте  внимателно, разгледайте принципните разлики в конструкцията на капака и се опитайте да си отговорите сами кои са от единия и кои - от другия вид?

Вярваме, че така простичко поднесен, с визуални примери, този въпрос веднага престава да бъде загадка за огромното болшинство от тези, които до вчера са питали и са се чудели...

1
2

3
4

Ако обаче все пак не сте могли да се ориентирате, потърсете в нета  (винаги има, чичко Гугъл е насреща) снимка на въпросния уред, който Ви интересува в отворено състояние. Там, под капака, вътрешният метален корпус на  херметика завършва с издадени навън метални жлебове, за които се застопорява капакът по време на готвене под налягане. Видите ли ги, може да сте сигурни, че моделът е херметик. Или, евентуално - комбиниран уред, който може да готви и под високо налягане, и при нормално, като обикновен уред нехерметик.

А сега да отговорим и по същество:

Мултикукърите с херметично затваряне готвят под високо налягане.
А това означава, че преди да се стартира избраната програма за готвене, капакът трябва добре да се затвори, като за целта от вътрешната горна страна на уреда и по капака са конструирани специални жлебове от здрава стомана, които служат за фиксиране на капака към корпуса.От горната страна на капака на всички уреди с херметично затваряне обикновено е видимо издаден клапанът за парата, чрез отварянето и  затварянето на който се изпуска или задържа  налягането вътре в уреда.

Чрез плътно затваряне на капака на уреда и затваряне на клапана, преди избиране на програмата и включването на уреда от бутона "старт", се създават условия вътре в уреда да се повиши температурата и да започне нагнетяване на налягането от образувалата се нажежена пара.

След като програмата свърши и уредът се самоизключи, чрез отваряне на клапана се изпуска парата, за да може уредът да се отвори безопасно. Ако се опитате да го отворите докато работи и вътре в него е нагнетено високо налягане, той може да избухне като бомба в ръцете ви и да ви убие или много тежко да ви нарани.

Докато уредът работи, клапанът не бива да се пипа, нито може да се отвори капакът на мултикукъра с херметично затваряне.


Мултикукърите с нехерметично затваряне работят без нагнетяване на налягането вътре в съда, но уплътнението от вътрешната страна на капака, плътното му затваряне и много добрата му конструкция създават условия за много добра и достатъчно бърза топлинна обработка на продуктите вътре в съда.

При тях издаден клапан за пара под налягане не се наблюдава. Клапан за парата има и след приключване на програмата той може да се свали и почисти, но той не е издаден, не е изпъкнал, а обикновено много точно следва формата на капака на уреда. Само по една малка дупчица или продълговата цепнатина и (понякога) декоративен елемент на дизайна можете да различните къде е мястото му.

Заради тези принципни видими разлики в конструкцията уредите с нехерметично затваряне, изглеждат по-елегантни и по-красиви с по-гладките си и изящни форми. Конструкторите все пак са отчели тези видими недостатъци на херметиците и в по-новите, по-съвременни модели са се постарали да "облагородят" визията на херметиците, като им придадат по-изящен силует, по-елегантни дръжки за отварянето, да "скрият" по някакъв начин недотам красивите им издадени клапани.


Един няколко хубави примери на съвременни елегантни херметици:

                                                      Moulinex CE501132                                                         Oursson MP5010PSD

                                                                Berlinger Haus

От показаните тук три модела съвременни красиви по своята визия херметици обаче само последният може да се намери на българския пазар (поне за момента)


Мултикукърите с нехерметично затваряне (нехерметииците) могат да се отварят по всяко време. В тях не се нагнетява налягане и няма проблем винаги, когато пожелаете, да отворите капака, да надникнете какво се случва, да разбъркате ястието, да обърнете продуктите при работещ уред, без това да застрашава здравето и живота ви. Друг въпрос е, че излишното често отваряне на капака не е препоръчително, за да не се губи топлината и да не се нарушава равномерното топлинно обработване на продуктите.

Колкото по-малко отваряте без належаща нужда капака на нехерметика, толкова по-бързо и равномерно ще се сготви храната вътре в него!

Tова са видимите различия между херметиците и нехерметиците.


 
*** Относно бързината на готвене в единия и другия вид уреди:

На пръв поглед времето за същинското готвене на продуктите в херметик е по-малко.

Ако за да сварите месо в херметика ви е нужен половин час, то в нехерметика ще ви е нужен час - час и 15 минути.
Съществена разлика! - ще възкликнат някои от четящите.

Не бива обаче да се изпускат от внимание  и други обстоятелства :

При готвене в херметик, след затваряне на уреда и стартиране на програмата, е нужно време за нагряване на течността и продуктите вътре в съда, и нагнетяване на налягането до необхoдимото ниво. Едва след това започва същинското готвене.

След 30-тте минути, нужни за същинското готвене (в случая за да се свари месото в херметика), вие не можете да отворите капака му веднага. Течността и парата са нажежени, налягането е много високо и ако се опитате  да отворите вентила веднага след като уредът се е самоизключил, през вентила буквално ще изригне нажежена течност и пара.

Препоръката на производителите е да се изчака 10-15 минути, за да спадне поне част от налягането на нажеженото съдържимо в кукъра, преди да отворите вентила и да изпуснете парата. Опитни потребители с херметик обаче споделят, че налягането спада за около 15-20 мин. и е добре да се изчака това време, преди да се отвори капакът на уреда>>>

Логиката е, че дори и да е готово ястието ви, все едно - вие не можете да извадите храната от кукъра и да я сервирате преди да изминат тези 15-20 минути и още 1–2 за окончателното изпускане на парата от вентила.

Ако преди началото на готвенето сте задали и определено време за задържане на налягането след изключване на уреда (при небезизвестния First Austria FA 5130 такова време за задържане на налягането може да се зададе до 99 минути), храната, дори и при изключен уред, ще продължи да се готви и уредът не може да се отвори.

При нехерметика няма такива подробности - във всеки един момент можете да отворите капака и да надникнете, да добавите продукт или течност и да разбъркате.


Сами пресметнете колко време реално би ви отишло при готвене в херметик за месо например, в най-добрия случай:

10-15 минути нагнетяване + 30 мин варене + 15-20 мин спадане на налягането - общо около 60 минути.

Времето ще се удължи и ако преди да затворите капака и стартирате програмата за готвене под налягане, решите да запържите лука,  морковите и доматите, после ориза и/или месото, например и едва след това да включите на готвене при затворен вентил. Все едно - при запържване е нужно време и то не зависи ни най-малко от вида на уреда – дали е под налягане или без налягане. Вие просто трябва да го предвидите и да го включите в тънката аритметика колко време реално ви е нужно, за да си сготвите месо с ориз или нещо друго, с предварително запържване на продуктите

При нехерметика месото ще го сварите общо взето за същото или съвсем малко по-дълго време.  Освен това има някои тънкости, чрез които в нехерметика можете да ускорите процеса на сваряване на продуктите. Ние ще ги разгледаме в някоя от следващите теми.


*** Следващата отлика между херметици и нехерметици са възможните програми за приготвяне на храна, които предлагат едната и другата група уреди.

Разбира се, до голяма степен тези възможности зависят от самия уред, от програмите, които е вложил производителят в конкретния модел. Но като цяло при херметиците, особено при  евтините (бюджетните) модели възможностите се изчерпват с автоматични, по подразбиране заложени програми, при които можете да увеличавате  или намалявате само времето за готвене на едно или друго ястие, но, естествено, не и температурата. В херметиците от по-нисък клас, каквито обикновено се продават у нас, броят на автоматичните програми се свежда до най-често употребяваните 7-9 базови програми. Toва на практика означава, че вие имате ограничен, точно определен брой зададени температурни режими по подразбиране и нищо повече.

А това пък, от своя страна поражда едно безкрайно чудене и мислене, и почесване по главата (особено за неопитните в кухнята млади дами, които току-що са си купили First FA 5130 например, и търсене на отговори (обикновено в социалните мрежи), "...на коя програма готвите ... това или онова... защото аз тук нямам подходяща програма"...) . Услужливи помагачи винаги ще се намерят, друг въпрос е дали на Вас ще Ви е приятно да готвите по този начин.

Такива уреди са подходящи за много бързащи домакини, които не ги вълнува да си квасят кисело мляко, да сложат вътре в кукъра да им втасва хлябът и да се опече след това, или да имат на разположение колкото се може по-голям избор на ръчно настройващи се параметри на температурата. Те искат да сложат фасула, зелето или пълнените чушки и да извадят готовата храна.

И въпреки това реално я получават за почти същото време, за което и домакините с нехерметици, нека не се заблуждаваме. Споделеното в социалните мрежи еднозначно потвърждава този факт.

Ако вие държите на уред-херметик, но не ви се иска да се задоволите само с базовите програми, а искате да имате на разположение също и програми за хляб, кисело мляко, пица, варене на пара, да имате програма за бавно готвене,  да пържите вкусни хрупкави картофки или изделия от тесто с мая, да опушвате (все процеси, при които за най-добър резултат се изисква да се спазва точно определена температура на приготвяне), то може да се насочите към комбиниран мултикукър, който е конструиран да работи и като херметик, и като нехерметик с възможност и за ръчни настройки на температурата - на съответно 2-3 пъти по-висока цена.В България уреди от толкова висок клас вече има на пазара, но са малко.

Затова всеки желаещ да си закупи подобен уред трябва много добре да прецени какво точно иска да си купи и ако иска да си поръча уред от Ebay или Amazon, дали е във възможностите му да заплати и за уред, и за доставка от чужбина по цените на куриерските фирми, и за евентуално изпращане с куриерска фирма в друга държава в заводите на производителя при евентуална повреда.

Или както гласи една нашенска мъдрост: "Ако искаш брадичка, трябва да си имаш и гребенче да си я решиш".

Друга алтернатива са мултикукърите с нехерметично затваряне, някои от които предлагат освен много на брой автоматични специални режими за готвене: задушаване, варене, варене на пара, бавно готвене, пържене, запичане, печене, ориз, каши, пица, хляб, напитки, сладко, кисело мляко и др., но също така и програма, предвиждаща много на брой възможности за ръчно задаване на температурата (с по-малка или по-голяма стъпка на промяна), както и много други екстри, на които ще се спрем в специални публикации, посветени на най-новите разработки на компаниите, производители на такава техника.

Въпреки че подобни свръхмодерни уреди не се продават в България и повечето български потребители дори не подозират за съществуването им, ние считаме, че колкото повече се повиши информираността на обществото, толкова повече хора ще започнат да търсят тази толкова удобна и практична съвременна техника за готвене и толкова по-успешно ще "провокираме"  производители и търговци да отговорят на повишеното търсене, да извадят на нашия пазар модерни, съвременни уреди на разумни цени, на каквито те се предлагат в другите, по-напреднали страни в Европа и по света.

 
*** Още характерна черта , която отличава херметиците от нехерметиците.

Корпусът и капакът на херметиците задължително се изработват от здрава неръждаема стомана. Иначе той просто няма да може да издържа на високото налягане вътре в него. Затова те са и малко по-тежки.

При нехерметика корпусът може да бъде изработен от метал, но това се случва сравнително рядко, само при най-скъпите модели. По-често се изработва от пластмаса, за да бъде уредът по-лек и за да бъде с по-ниска себестойнойност и по-ниска цена.


И сега да уточним изрично, уважаеми потребители!

Ние в никакъв случай не ви съветваме и не се опитваме да ви внушаваме какъв уред да си купите.
Ние посочваме единствено фактите, които би следвало да имате предвид, избирайки собствения си уред и ръководейки се от собствените си желания.
Изборът е ваш и ничий друг!

След като обаче приключим целия цикъл от публикации и разгледаме всички аспекти на добрия, информиран и правилен за конкретния индивид, според неговите лични желания и потребности, избор, вярваме и се надяваме, че повечето  от вас сами ще могат да вземат своето информирано, самостоятелно, неповлияно от коментари и съвети в социалните мрежи решение.

Такива съвети от доволни или недоволни потребители в мрежата не са обективни - всеки ги дава само и единствено от своята гледна точка, споделяйки собствените си пристрастия, без да може да знае какво точно желаете вие самите, нито да ви изброи изчерпателно в коментар в мрежата обективните факти, които би следвало да ви ръководят при избора на уред.


Искрено се надяваме да сме ви полезни!

НАШАТА ГРУПА ВЪВ ФЕЙСБУК >>>    
Добре сте дошли при нас!

Очаквайте следващия ни пост по темата.


2 коментара:

 1. С голям интерес прочетох статията, намирам я много полезна и обобщаваща много фактури, които ме вълнуват и всичко това поднесено , бих казала ,много внимателно , професионално, без налагане и препоръки. Забелязвам, че тук не се коментира много, това ме кара да се въздържам, а би могло да се заформи дискусия, която да бъде още повече от полза, защото съм сигурна, че всеки има какво да сподели. Пожелавам прекрасна вечер, нека да е топла и спокойна.

  ОтговорИзтриване
 2. Здравейте :), бих добавила само, че за да бъде приготвено месото правилно (да не стане канцерогенно след термична обработка) вътрешната му температура не трябва да надвишава 160 градуса. Изглежда ми като подкрепа на мултикукърите нехерметици с функция за бавно готвене :).
  Чудесен блог. Благодаря, че ви има!
  Синът ми е на 1 г. и обмислям покупката на мултикукър. Съгласна съм, че информацията на търговците за функционалността не е на достатъчно ниво. Или липсва такава за вътрешното покритие на чашата (покритието на вътрешния съд) или за програмите и ако държим на определено - няма начин да разберем дали ги притежават!
  Много ви благодаря! Продължавайте с полезните съвети. Ще ви следя :)
  Усмивки, повече време с любимите хора и занимания и по-вкъсни и полезни ястия :)

  ОтговорИзтриване