На всички наши последователи, читатели и посетители пожелаваме весели и щастливи празници!

Здравейте и добре дошли в нашия блог!
Той е създаден с една единствена цел: да направим всичко по силите си, за да повишим информираността и разширим кръгозора на българския потребител, да му помогнем да натрупа информация за това революционно изобретение, облекчаващо домакинския труд в кухнята;
Да му дадем достатъчно информация, за да осъзнае ползата от правилно подбрания според конкретните потребности уред - мултикукър и от възможностите на различните модели.

Държим изрично да подчертаем:
Ние не работим за никого, този блог е наш личен частен проект и тук ще говорим без спестяване на фактите за различните модели мултикукъри и техните възможности, предимства и недостатъци, ще публикуваме рецепти - наши лични и взаимствани от подходящи добри източници.
Ще говорим за мултикукърите по света и за тези, достигнали до нашия пазар.

Пожелаваме ви приятно и ползотворно прекарване на времето в нашата страница!

Валя и Ирина

Към всички наши читатели бихме искали да отправим следните думи:

Преди всичко няма нищо страшно или тъжно в това, че някой вече си е купил мултикукър, който може и да не е най-добрият или най-подходящият за него и дори той да се чувства малко разочарован.

Истината е, че ние, българите, имаме много слаба представа за тези уреди, за различните модели и техните възможности.

Лошото е, че към момента у нас заинтересовани страни да обяснят и ограмотят потребителите за плюсовете и минусите, за характерните особености на различните модели няма - всеки гледа да рекламира, независимо от качествата на уредите, които предлага. А повечето търговци дори и това не правят както трябва - толкова слабо информативни са описанията на предлаганите уреди.

Идеалният уред още не е измислен, или ако е, то той не е стигнал по никой начин до пазара ни. За нас обаче е важно да сме наясно, преди да купуваме, с плюсовете и минусите, за да можем да преценим много точно с кой недостатък на избрания от нас уред можем да се примирим, и с кой не, както и с това, кои предимства, наред с дребните недостатъци на избрания уред, за нас представляват ценност, от която не искаме да се лишим.

Пък и никъде не е казано, че като сме си купили някой модел, той е ще ни е последният.

Ние вярваме, че на пазара тепърва ще се появяват нови модели и всеки ще има шанс при бъдеща покупка да избере нова машина, по-добра от предишната, която е имал, и в по-голяма степен удовлетворяваща неговите нужди.

вторник, 9 януари 2018 г.

Топено мляко (Томлёное молоко) в мултикукър Redmond RMC M90

С думата "томление" в руския език се обозначава специфичен начин на готвене, при който продуктите се подлагат на продължителна топлинна обработка при невисока температура.

"Томлёное молоко" или още наричано "топлёное молоко" е млечен продукт, изготвен от свежо, пълномаслено краве мляко чрез загряване на млякото до кипване и последващо продължително равномерно нагряване.

Това е традиционно блюдо за руската, белоруската и украинската кухня, което е било изготвяно в руска печка и е абсолютно непознато за другите народи по света. Съответно в никой друг език не съществува  термин, с който то да бъде назовано. Англоезичните предлагат да бъде назовано "baked milk" (печено мляко), но този термин така и не е придобил популярност.

Самите ние много се чудихме как да го назовем: "печено", "топено" или "греяно" мляко.

Избрахме "топено мляко", заради специфичната експресивна натовареност, която носи този израз в нашия език и асоциацията с топените млечни продукти, които повечето от нас толкова много обичат.
Топеното мляко има кремав цвят и карамелен аромат и привкус.

То може да се запази много дълго (особено в хладилник) и в сравнение с пастьоризираното и вареното мляко значително по-дълго време не прокисва.

Употребяват го основно като напитка, но също така го влагат в кексове, кремове, пирози, или за изготвянето на други млечни продукти.

В Русия са много популярни и любими на руснаците бисквитите "Топленое молоко", които можете да видите на снимката.Ние също ще ви покажем рецепти за вкусни десерти, приготвени с топено мляко, но нека първо да се научим как се прави самото то!

Необходим е само един продукт:

1-2 литра прясно мляко с масленост не по-малко от 3.5%

В Русия най-често използват прясно мляко с масленост между 3.5% и 4.5%.

У нас такова мляко може да се намери в Кауфланд, то е консервирано след топлинна обработка при ултрависока температура и е с голяма трайност.  Това мляко е с аромат и вкус на сметана, но само когато е достатъчно свежо, а не към края на срока му на годност. Така че поглеждайте какво точно купувате.

Другият вариант е да използвате свежо домашно прясно мляко с висока масленост, Който може да си позволи този вариант, ще получи един уникален по своя вкус и аромат продукт
Относно мултикукъра: 

Ние приготвихме млякото в Редмонд RMC М90, но по принцип то може да се приготви във всеки мултикукър с програма за бавно готвене или с ръчни настройки (мултишеф, мултикук, custom, вашият избор - при различните кукъри функцията има различно  наименование).

Нашите уреди са с 3D  нагряване, при което се осигурява максимално равномерно разпределение на топлината по цялата повърхност на чашата. Не знаем какъв ще е резултатът при други уреди, които нямат такава функция,  но това не пречи да опитате, ако желаете. Предполагаме, че ще се получи достатъчно добър резултат.

Начин на приготвяне

Изливаме млякото в чашата на мултикукъра - ако е консервирано, не е необходимо да се кипва или загрява предварително.

Прясно издоеното мляко трябва да се кипне и охлади леко.

Включваме на режим Slow сook (бавно готвене) или ръчни настройки при температура 80C  и време 6-7 часа.

Ние нагрявахме по този начин 1.5 литра мляко 7 часа, но може да се ограничите и с 6 часа.

Ако млякото е домашно, трябва предварително да кипне, след това да се зададе режим "бавно готвене" или 80С/7часа.

По време на нагряването капакът на уреда не трябва да се отваря..

След като времето изтече и мултикукърът се самоизключи, изключете функцията за поддържане на топлината и оставете млякото да се охлади до около 40С при затворен капак (за да не се образува каймак). След това прелейте в подходящи стъклени съдове.

Съхранявайте млякото в хладилник.

Опитайте го, то е много вкусно!Особености на химичния състав на топеното мляко:

При продължителното нагряване млечната захар взаимодейства с аминокиселините на белтъците, в резултат на което се образуват меланоидни съединения, които му придават кремав оттенък и карамелен привкус.

При нагряването влагата частично се изпарява, което довежда до промяна на процентния състав на веществата в него: Топеното мляко се различава от пастьоризираното с повишено съдържание на мазнини ( 6%  срещу 3.5 - 4.5% ), калций (124 мг срещу 115 мг), желязо (0.1 срещу 0.06 мг), витамин А (0.04 срещу 0.025 мг).

В топеното мляко обаче заради продължителното нагряване намаляват витамините С (4 пъти) и B1 (2 пъти).


 *** *** ***

Ако приготвената в мултикукър-нехерметик  храна ви харесва, присъединете се към нашата  група във Фейсбук:

Всичко за мултикукърите - нехерметици>>> 

При нас ще откриете: общуване с притежатели на такива уреди, дружелюбни съвети, разяснение на въпроси, по които не сте наясно, рецепти, консултации, всичко, което ще направи сприятеляването ви с тези уреди  лесно и приятно! И ще откриете също колко по-лек и по-комфортен може да бъде ежедневният труд в кухнята!

Добре сте дошли при нас!Няма коментари:

Публикуване на коментар