На всички наши последователи, читатели и посетители пожелаваме весели и щастливи празници!

Здравейте и добре дошли в нашия блог!
Той е създаден с една единствена цел: да направим всичко по силите си, за да повишим информираността и разширим кръгозора на българския потребител, да му помогнем да натрупа информация за това революционно изобретение, облекчаващо домакинския труд в кухнята;
Да му дадем достатъчно информация, за да осъзнае ползата от правилно подбрания според конкретните потребности уред - мултикукър и от възможностите на различните модели.

Държим изрично да подчертаем:
Ние не работим за никого, този блог е наш личен частен проект и тук ще говорим без спестяване на фактите за различните модели мултикукъри и техните възможности, предимства и недостатъци, ще публикуваме рецепти - наши лични и взаимствани от подходящи добри източници.
Ще говорим за мултикукърите по света и за тези, достигнали до нашия пазар.

Пожелаваме ви приятно и ползотворно прекарване на времето в нашата страница!

Валя и Ирина

Към всички наши читатели бихме искали да отправим следните думи:

Преди всичко няма нищо страшно или тъжно в това, че някой вече си е купил мултикукър, който може и да не е най-добрият или най-подходящият за него и дори той да се чувства малко разочарован.

Истината е, че ние, българите, имаме много слаба представа за тези уреди, за различните модели и техните възможности.

Лошото е, че към момента у нас заинтересовани страни да обяснят и ограмотят потребителите за плюсовете и минусите, за характерните особености на различните модели няма - всеки гледа да рекламира, независимо от качествата на уредите, които предлага. А повечето търговци дори и това не правят както трябва - толкова слабо информативни са описанията на предлаганите уреди.

Идеалният уред още не е измислен, или ако е, то той не е стигнал по никой начин до пазара ни. За нас обаче е важно да сме наясно, преди да купуваме, с плюсовете и минусите, за да можем да преценим много точно с кой недостатък на избрания от нас уред можем да се примирим, и с кой не, както и с това, кои предимства, наред с дребните недостатъци на избрания уред, за нас представляват ценност, от която не искаме да се лишим.

Пък и никъде не е казано, че като сме си купили някой модел, той е ще ни е последният.

Ние вярваме, че на пазара тепърва ще се появяват нови модели и всеки ще има шанс при бъдеща покупка да избере нова машина, по-добра от предишната, която е имал, и в по-голяма степен удовлетворяваща неговите нужди.

петък, 5 януари 2018 г.

Ревю на мултикукър First Austria FA 5130 - технически характеристики, устройство, размери и тегло, функции и програми


Моделът FA 5130 на австрийската компания TZS First Austria е без съмнение най-популярният, най-търсеният и най-продаваният мултикукър - херметик на територията на България.

На какво се дължи успехът на този модел и неговата огромна популярност в страната ни?

Отговорът е много простичък:

– Преди всичко в България предлагането на мултикукъри въобще и на мултикукъри - херметици в частност е оскъдно до краен предел и дори да разполагат с достатъчно средства, болшинството потребители у нас няма какво да си купят, особено ако предпочитат (което е съвсем логично) да се снабдят с уред с осигурено гаранционно и извън гаранционно сервизно обслужване на територията на страната.

Алтернативата за по-придирчивите е да си поръчат мултикукър-херметик от чужбина чрез предприемчиви посредници или пък от Амазон и при първата повреда да изпращат уреда си при производителя в чужбина - Испания, САЩ, Турция и т.н. (ако имат гаранционни документи) на свой риск и за своя сметка и да чакат неизвестно колко, докато им бъде върнат ремонтирания уред.

Единствено австрийската компания TZS First Austria се  е погрижила, освен да продава свободно уреда си на българския пазар, да осигури и гаранционното му обслужване в оторизирани сервизи във всички по-големи български градове.

По този начин компанията необезпокоявана и без абсолютно никаква конкуренция е заела една огромна и пустееща пазарна ниша, към която никой от реномираните (и не толкова реномирани) производители на мултикукъри-херметици  в света до момента не е проявил нито капчица интерес.

– Освен това моделът FA 5130 се продава у нас свободно не просто на достъпна цена - той се продава изключително евтино, цената му е само  114 BGN.

Тези два фактора превръщат модела в естествен, от само себе си подразбиращ се избор на средно статистическия български потребител, който (разбираемо) иска да плати колкото се може по-малко за някоя вещ, в случая - мултикукър-херметик и да приготвя колкото се може по-бързо  храната на семейството си, като при това ползва и опцията за безплатно 2-годишно гаранционно обслужване, както и безпроблемно сервизно обслужване до края на живота на своя уред на територията на страната.

И... съвсем логично FA 5130 с лекота се е превърнал в най-харесваният, най-предпочитаният, най-търсеният и най-възхваляван мултикукър с херметическо затваряне от българските почитатели на готвенето в мултикукър под налягане...  защото на мизерния български пазар почти няма друга алтернатива.


Описание на уреда:

First Austria FA 5130 е 6-литров многофункционален кухненски уред за готвене под налягане с мощност 1000 вата, програмируем за готвене в рамките на 24 часа.

9 автоматични програми за готвене:

– боб,
– месо,
– кекс,
– претопляне,
– ориз,
– паста,
– супи
– рагу от месо и кости
– каши

Програмата за претопляне работи при температура между 60-80 градуса, до 24 часа, като осигурява суха защита и защита на уреда от прегряване.

Уредът има независим контрол на температурата на 3 програми по подразбиране за (количество) ориз чрез вграден термостат. Приложена е мерителна чаша за ориза, а на дисплея са обозначени  предлаганите възможности: 1-3, 4-7, 8-12 чаши.

Времето за задържане на налягането е ръчно регулируемо до 99 минути.

Функции: 

– Отложен старт. Времето за отложен старт е показано с червени цифри в горната лява част на дисплея. Възможно е да се зададе отложен старт до 24 часа.

– Задаване на времето за задържане на налягането. Времето за задържане на налягането се показва със зелени цифри в горната дясна част на дисплея. Възможно е да се зададе задържане на налягането до 99 минути.

– Поддържане на топлината. Функцията за поддържане на топлината се включва всеки път след като изтече времето на задържане на налягането. След това уредът поддържа топлината между 60 и 80 градуса за период до 24 часа.
Също така може да се използва функцията "warm" без да е необходимо да се преминава през програмата за претопляне. За целта трябва да се натисне съответния бутон "warm/cancel".

– автоматичните програми се активират с натискане на бутон. След това ръчно може да се регулира времето за задържане на налягането на съответната програма чрез бутоните + – според вашето желание.

– Програма "ориз". Количеството ориз, което искате да се сготви, може да се избере като натиснете няколко пъти бутона "ориз"

– Програма "noodles(макаронени изделия)". За да сготвите макарони, сложете в чашата продуктите за соса, изсипете макароните и затворете капака. Натиснете бутона :"noodles". Времето за готвене на паста по подразбиране е 7 минути.Уредът се продава в комплект с подвижна чаша с дебелина1.6 мм и с висококачествено тефлоново незалепващо покритие.

В комплектацията на уреда не са приложени щипци, нито силиконови ръкавици, чашата се вади с помощта на топлоизолиращи домакински ръкавици, които притежателят трябва да си закупи от местните магазини.

От вътрешната страна на чашата има измервателна скала.

Корпусът е от неръждаема стомана.

Капакът напълно се сваля и може да се разглоби, което улеснява почистването.

В устройството няма елементи, произведени от BPA>>>

Разглобяване на капакa на FA 5130


Как работи уредът

След като готварската машина се стартира, тя започва да повишава налягането.

Веднага след като е достигнато необходимото налягане, започва да тече времето за готвене.

След като времето за готвене изтече, налягането трябва да се освободи, като се отвори вентила на налягането.

Ако зададете повече време за задържане на налягането, храната ще продължи да се готви, въпреки че машината е изключена от електрозахранването.


Какво предлага  на потребителя FA 5130:

 • Чаша за приготвяне на храната с обем 6 литра
 • Подвижна чаша с тефлоново покритие
 • 1.6 мм дебелина на стената на чашата
 • Измервателна скала върху вътрешната стена на чашата
 • Корпус от неръждаема стомана
 • Топлоизолиран корпус
 • Капакът е напълно сваляем
 • Разглобяем вътрешен капак 
 • Предпазен клапан на капака
 • Устройството е изцяло произведено без елементи от BPA>>>
 • 2 странични дръжки за носене
 • 9 автоматични програми:  Бобови храни, месо, кекс, претопляне, ориз, макаронени изделия, супи, рагу и каши
 • 3 програми за готвене на различно количество ориз
 • Задаване на отложен старт до 24 часа 
 • Време за поддържане на налягането до 99 минути
 • Мaксимално налягане до 90 kpa 
 • Функция за затопляне и поддържане на топлината до 24 часа при 60-80 градуса
 • Времето за задържане на налягането се регулира с бутоните  +/-
 • Независим контрол на температурата чрез вграден термостат
 • Двойно защитена предпазна клапа
 • Електронен панел за управление 
 • LED дисплей за показване на времето
 • Суха защита и защита от прегряване
 • Пластмасови шпатула за ориз, лъжица и мерителна чаша
 • Мощност: 1000 вата
 • 230V / 50Hz, 
 • Размери на чашата: 24см x 24см x 16см
 • Размери на уреда: 39см х 34см х 33см
 • Тегло на уреда: 4. 78 кг

Недостатъци на уреда:
 • Програма за втасване на тесто и изпичане на хляб - не
 • Програма за йогурт/кисело мляко - не
 • Програма за пържене на месо и зеленчуци - не
 • Програма за печене на месо и зеленчуци- не
 • Програма за бавно готвене - не 
 • Чаша с дръжки - не
 • Керамично покритие на чашата - не

Обобщение:

– First Austria FA 5130 е уред от среден към нисък клас, един приемлив (поне за българските  потребители поради липса на много алтернативи) мултикукър за готвене под налягане - за приготвяне на варива, бобови храни, ориз, каши, паста, месо и месни храни, рагу, зеле, картофи и прочее - т.е. за всичко онова, което се яде сварено (или задушено).

Очевидно в него варените и задушени ястия за семейството ще стават бързо, или както се изразяват неговите притежатели (и почитатели): "готви вкусно и пести време".


- Уредът работи само под налягане и няма абсолютно никаква възможност за избор и промяна на температурата (тази функция е достъпна вече и за най-скромните модели мултикукъри-нехерметици от най-ново поколение) и потребителят трябва да се задоволи със зададените по подразбиране 9 температурни режима и да "надхитря" машината, докато готви в нея.
Например за пържене притежателите му използват програмата "heating"(затопляне). Странно е обаче колко градуса е зададената по подразбиране температура на програмата за затопляне, че да може да се пържи на нея. Обичайно програмите за пържене работят на между 140 и 160 градуса, а затоплянето се извършва при температура 80 - 90 градуса. Но щом пържат на тази програма, значи са намерили начин да преодоляват недостатъците на модела.
 

– За изпълнение на по-специални задачи като: ферментация, пастьоризация, втасване на тесто, пържене на изделия от тесто с мая, приготвяне на кисело мляко, темпериране на шоколад, приготвяне на напитки - на този уред не може да се разчита.

Въпрос на лична преценка е дали FA 5130 ще задоволи конкретните нужди на всеки отделен потребител.

Какви биха могли да бъдат решенията:

– Потребителят да си купи FA 5130 и да го използва за това, в което той е най-добър -да вари или задушава бързо ежедневната храна на семейството си и да се задоволи с ограниченията на модела;

– Или да се ориентира към закупуването на друг - от по-висок клас и с повече програми и с ръчни настройки и функции комбиниран мултикукър, който може да работи под високо и с нормално налягане, или пък допълнителен мултикукър с нехерметично затваряне за по-фини и по-специални храни и с гаранционно обслужване в България.Изборът  е на потребителя, разбира се!


2 коментара:

 1. Имам го заслужава си всяка една стотинка която съм дал за него.

  ОтговорИзтриване
 2. Интересувам се от къде може да се закупи съд за готвене на пара и вътрешната "тенджера",ако случайно се надраска?

  ОтговорИзтриване