На всички наши последователи, читатели и посетители пожелаваме весели и щастливи празници!

Здравейте и добре дошли в нашия блог!
Той е създаден с една единствена цел: да направим всичко по силите си, за да повишим информираността и разширим кръгозора на българския потребител, да му помогнем да натрупа информация за това революционно изобретение, облекчаващо домакинския труд в кухнята;
Да му дадем достатъчно информация, за да осъзнае ползата от правилно подбрания според конкретните потребности уред - мултикукър и от възможностите на различните модели.

Държим изрично да подчертаем:
Ние не работим за никого, този блог е наш личен частен проект и тук ще говорим без спестяване на фактите за различните модели мултикукъри и техните възможности, предимства и недостатъци, ще публикуваме рецепти - наши лични и взаимствани от подходящи добри източници.
Ще говорим за мултикукърите по света и за тези, достигнали до нашия пазар.

Пожелаваме ви приятно и ползотворно прекарване на времето в нашата страница!

Валя и Ирина

Към всички наши читатели бихме искали да отправим следните думи:

Преди всичко няма нищо страшно или тъжно в това, че някой вече си е купил мултикукър, който може и да не е най-добрият или най-подходящият за него и дори той да се чувства малко разочарован.

Истината е, че ние, българите, имаме много слаба представа за тези уреди, за различните модели и техните възможности.

Лошото е, че към момента у нас заинтересовани страни да обяснят и ограмотят потребителите за плюсовете и минусите, за характерните особености на различните модели няма - всеки гледа да рекламира, независимо от качествата на уредите, които предлага. А повечето търговци дори и това не правят както трябва - толкова слабо информативни са описанията на предлаганите уреди.

Идеалният уред още не е измислен, или ако е, то той не е стигнал по никой начин до пазара ни. За нас обаче е важно да сме наясно, преди да купуваме, с плюсовете и минусите, за да можем да преценим много точно с кой недостатък на избрания от нас уред можем да се примирим, и с кой не, както и с това, кои предимства, наред с дребните недостатъци на избрания уред, за нас представляват ценност, от която не искаме да се лишим.

Пък и никъде не е казано, че като сме си купили някой модел, той е ще ни е последният.

Ние вярваме, че на пазара тепърва ще се появяват нови модели и всеки ще има шанс при бъдеща покупка да избере нова машина, по-добра от предишната, която е имал, и в по-голяма степен удовлетворяваща неговите нужди.

неделя, 4 февруари 2018 г.

Как да изберем подходящия мултикукър за своето домакинство – За най-добрия вкус на храната и най-успешни печива

снимка1

Избирайки мултикукър, всеки грамотен потребител трябва да знае в какъв уред може постигне най-добър вкус на храната и да направи най-вкусните печива.

Най-важният фактор за най-добър вкус на храната и най-успешни, равномерно надигнали се печива - баници и кексове, и за най-добро запичане е видът на нагревателя, чрез който се загрява храната в купата.


Според вида на нагряването към днешна дата на световния пазар мултикукърите се делят на два основни вида :
1. Мултикукъри с индукционно нагряване.
2. Мултикукъри с термично нагряване , или нагряване чрез така наречения ТЕН (тръбен електрически нагревател).

За мултикукъри с индукционно нагряване в България все още никой не говори, не е известно дори дали самите търговци у нас знаят, че по света отдавна има и такива.

Затова пък почти всеки от нас е виждал различни по форма и големина тръбни електрически нагреватели (ТЕН), предназначени за монтиране в различни видове електронагревателни уреди:


 снимка 3

 Ето така изглежда устройството на тръбния електрически нагревател (ТЕН)  в разрез с всички негови елементи:

снимка 4  
В него:
1 - метална тръба;
2 - електросъпротивителна спирала;
3 - електроизолационен материал;
4 - керамично тяло;
5 - извод на нагревателя.снимка5

Всички мултикукъри от втория вид, независимо от марката или от модела, независимо дали работят под налягане или без налягане, имат на дъното си нагревателна плоча, каквато виждате на снимка 5,  която прeдава топлината от нагревателя на купата (чашата), в която готвим храната.

В средата на тази метална нагревателна плоча е монтиран датчикът за температурата.
Под плочата с датчика, върху които се поставя купата, е монтиран въпросният ТЕН  с характерен вид и форма, конструиран специално за мултикукър.

На снимка 6 виждате един типичен универсален ТЕН - под форма на палачинка (така го и наричат разговорно специалистите в бранша - "блин" или "палачинка") за мултикукър:


снимка 6

Основното преимущество на този  тип нагряване е ниската цена на мултикукъра.

Основният недостатък на нагряването чрез ТЕН-"палачинка" е, че храната се нагрява само отдолу,  от дъното на купата.

На практика нагряването на такъв уред малко се различава от нагряването на тенджерата върху един котлон.

Вярно, тези уреди имат вътрешна стена и кухина между вътрешната и външната стена на корпуса, като вътрешната стена е метална, кухината запазва една част от топлината, отдавана от плочата и я разпределя върху стените на купата, както справедливо забеляза една читателка във Фейсбук.

И все пак - при уредите с конвенционално нагряване се разчита на разпределението на ЧАСТ ОТ ТОПЛИНАТА, идваща от дъното, върху стените на купата. За топлина, идваща от капака и дума не може да става - при мултикукърите капакът се затваря много плътно, дори когато не са под налягане и няма как топлина, идваща от капака да се насочи към купата. Също така не може да става дума за автономно нагряване на стените на купата чрез нагреватели, монтирани в корпуса около нея.

Резултатът от това е недостатъчно равномерното  разпределение на топлината върху купата и оттам - върху храната в нея.


Благодарение на купите със специално покритие (стига то да не е надрано или разрушено) и на температурния датчик, свързан с микропроцесор, които през цялото време следят за точността на температурата на нагряване в уреда, храната няма да загори, но при всички положения ние или трябва често да я разбъркваме, за да може да се сготви почти равномерно, или да я поднесем на трапезата на места - малко недоварена, а на места (близо до дъното) - разварена.

При такова нагряване на мултикукъра, въпреки че може да има програма "печене", печивата също не се получават с най-добро качество - маса отзиви на потребители в интернет свидетелстват за това.
Тестените печива ще се изпекат или дори препекат отдолу,  но отгоре тестото им може да остане почти сурово (дори не говорим за приятна зачервена коричка, а само за добре изпечено тесто) и със сигурност за доброто мх изпичане от горната страна или ще трябва да се обърне, или да се използва допълнителен запичащ уред..

Реалността е, че в мрежата има не един и двама потребители, които забелязват недостатъците на храната, сготвена в уред с такова конвенционално ТЕН нагряване и открито изразяват недоволството си, заявявайки на глас, че не виждат абсолютно никаква разлика във вкуса на храната от онази, сготвена върху обикновен котлон.

Недоволстват, че храната, сготвена в мултикукъра, не е вкусна, обвиняват техниката и съжаляват, че изобщо са си купили мултикукър.

Други, дори и да забелязват този ефект, предпочитат да запазят впечатленията за себе си и дори твърдят –  колко искрено, само те си знаят, че всъщност храната, сготвена в техния  мултикукър  с конвенционален ТЕН -"палачинка) е на вкус почти като онази, която някога майките и бабите ни са носели да се готви в обществените фурни на дърва (особено на Гергьовден, преди доста десетилетия гювечът с агнето се носеше на такава фурна и действително имаше много различен вкус).

Дали ще приемете такова твърдение за безусловно истинско, решете сами.

За нас то остава под голямо съмнение - не сме опитвали храна, сготвена в мултикукър с конвенционално нагряване, затова пък десетки години сме яли храна, сготвена в тенджера върху котлона, също и в глинен гювеч в електрическа фурна с и без вентилатор, а сега се храним с храна, сготвена в мултикукърите, които притежаваме (нашите мултикукъри са Redmond RMC-M90E и Philips HD 4731/70).
За нас разликата е огромна. Храната от дебелостенния глинен гювеч от фурната с вентилатор силно се доближава по вкус до тази от кукъра, кaто в никакъв случай това не може да се каже за храната, готвена върху котлон.


Другият вид нагряване на купите в мултикукърите с електрически нагревателни елементи ТЕН е технологията на т.нар. 3D нагряване. 
Илюстративната снимка, използвана тук, е взаимствана от официалния сайт на Филипс за България. снимка 1

3D нагряването осигурява равномерно загряване на купата на мултикукъра - дъното, стените и отгоре, откъм капака, чрез разполагане на нагревателни елементи под дъното на купата във форма на палачинка, по стените на корпуса около съда, както и нагревателен елемент в капака на уреда. В капака нагревателният елемент е сравнително слаб, но целта е купата да се нагрява изключително равномерно от всички страни - отдолу, отстрани и отгоре.

С други думи при уредите с тази технология на нагряване нагревателите, инсталирани в кухината около стените на купата, активно отдават топлина, а не се чака само на топлината, която може да попадне от плочата на дъното върху стените на купата. За това способства и нагревателят, монтиран в капака, който също излъчва топлина към купата, колкото и слаб и с помощна функция да е той.

По този начин температурата се разпространява идеално равномерно от всички страни на приготвяната храна и способства за:

1. Еднаква степен на готовност на всички съставки на приготвяното блюдо, независимо къде са разположени те - на дъното на чашата, в средата, на повърхността или близо до стените, без да се налага разбъркване на храната по време на готвене.

Ефектът на готвене в уред с 3D нагряване е като да е сготвено в глинен гювеч – в пещ на дърва или в руска печка.
Вкусът на храната, сготвена в мултикукър с 3D нагряване, многократно превъзхожда този, който може да се постигне в мултикукър с конвенционално ТЕН нагряване, което разгледахме в началото на статията, или върху котлон.

2. В процеса на готвене храната много по-малко  кипи, клокочи и пръска, а това дава възможност в един стандартен 5-литров съд да се сготви по-голямо количество храна. За пример можем да посочим, че в Redmond RMC-M90E  реално може да се сготви без проблем 4 литра храна, при температура на готвене 100 С, при това без вътрешният капак на уреда да се покрие целият с мазни капки течност. В уредите на Филипс, които са по-мощни, такова количество храна (4 литра) може да се сготви  на програма "stew" (задушаване, яхния) без никакъв проблем.

3. Изчезва напълно рискът нещо в купата да прегори или да остане сурово.

4. Осигурява равномерно изпичане на печивата от всички страни (при  печене).

5. Значително ускорява готвенето и намалява времето за приготвяне на храната.

6. Благодарение на равномерното приготвяне храната е по-здравословна, получава значително по-богат, по-наситен и по-плътен вкус.

7. Хранителните вещества се усвояват по-добре от организма и човек се засища с много по-малко храна от друга, сготвена в мултикукър с конвенционално нагряване или върху котлона.

8. Уредите с 3D технология са и най-икономични като разход на електроенергия и благодарение на това такава придобивка в кухнята се изплаща много бързо.

Конкретно за нашето домакинство можем да кажем следното: през последните два месеца  за приготвяне на храната ни изключително в мултикукър с 3D нагряване (Redmond RMC M90E и Philips HD 4731/70), за  печене на хляб в хлебопекарна и за отопление с климатик нон стоп, сметката ни за електрическа енергия е точно толкова, колкото миналата година по това време беше само за готвене на електрическа готварска печка - фурна и котлони (за отопление с парно плащахме отделно).

Това обстоятелство, наред с много по-вкусната храна, която консумираме сега, е най-същественият аргумент да предпочитаме готвенето в мултикукър и всячески да избягваме готварска печка и котлони.


Следва да се има предвид, че технологията на 3D нагряване, която се използва в моделите от последното поколение, оскъпява уредите в момента на покупката.

Цената при закупуването на уреда обаче бързо се изплаща благодарение на ускореното приготвяне на блюдата и снижаване разхода на електроенергия по време на готвенето. В това много бързо се убеждава всеки, който притежава уред с 3D нагряване.


Каква е реалността на българския пазар към момента?

Огромното болшинство от българските потребители към момента на практика нямат представа, че съществуват различни технологии на нагряване на храната в различните модели мултикукъри и дори през ум не им минава да търсят уред с по-съвременно нагряване, което осигурява по-качествено готвене. Други са научили съвсем неотдавна,  след като вече са си купили уред, но по щастлива случайност са придобили тъкмо такъв уред. Други  е са имали този добър късмет и се налага да се задоволят с придобития вече кукър от по-старо поколение.


Самите търговци, дори и да знаят разликите, или нямат интерес (защото пазарът е малък, а стоката трябва да се продаде), или нехаят и рядко някой от тях си прави труда да информира потенциалните купувачи.
Нито в онлайн-магазините, нито продавач-консултантите в магазините за битова техника ще ви запознаят с видовете нагревателни елементи в различните модели мултикукъри, за да ви дадат възможност по този начин да направите своя информиран избор.

За търговеца като цяло е важно стоката да се продава, а клиентът след това.... ако ще и в главата си да я чука.

Единствено производителите отбелязват в своите спецификации вида на нагряването на всеки един модел, но клиентът ще търси тази информация само ако е предварително запознат с видовете нагряване и със следствията от тях.
А по-голямата част от потенциалните купувачи я отминават, защото не я разбират.


И накрая за ваша информация и улеснение при избора ще изброим моделите мултикукъри с 3D нагряване, които за момента се предлагат на българския пазар, а те са:

Redmond RMC-M90E
Redmond RMC-M4502E
Redmond RMC-151E

Philips HD 3037/70
Philips HD 3139/70
Philips HD 3167/70
Philips HD 4731/70
Philips HD 4749/70


Всички уреди 3D нагряване работят без налягане. Те обаче са по-скъпи от моделите с конвенционално нагряване (но не само заради това, което ще разгледаме в следващи статии).

Цените им варират, но като цяло са над 200 лв. Изключение прави Philips HD 3139/70, който може да се намери на цена 149 лв. (той обаче е с 4-литрова купа) и Philips HD 3037/70, който може да се закупи за 174 лв.

Като цяло неинформираният потребител ги отминава и сравнително по-рядко някой се "прежалва" да си купи такъв.

Всички останали модели мултикукъри на нашия пазар са с конвенционален ТЕН на дъното под купата и не могат да осигурят такова равномерно нагряване и такова високо качество на храната, каквото се постига чрез 3D технологията.

След като потребителят е запознат с разликите, следва сам да прецени какъв уред иска да придобие и дали е склонен да заплати повече за уред с 3D технология на нагряване на купата.

Но това вече ще бъде един истински информиран избор и потребителят не би следвало да се оплаква от недостатъчно доброто качество на храната вследствие на собствения си избор.


P.S. Мултикукъри с индукционно нагряване на изостаналия ни и беден пазар (това е една много тъжна , но и съвсем отговорна констатация) все още не се продават и не е ясно колко хора са чували за такива. Затова ще ги разгледаме в отделна публикация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар