На всички наши последователи, читатели и посетители пожелаваме весели и щастливи празници!

Здравейте и добре дошли в нашия блог!
Той е създаден с една единствена цел: да направим всичко по силите си, за да повишим информираността и разширим кръгозора на българския потребител, да му помогнем да натрупа информация за това революционно изобретение, облекчаващо домакинския труд в кухнята;
Да му дадем достатъчно информация, за да осъзнае ползата от правилно подбрания според конкретните потребности уред - мултикукър и от възможностите на различните модели.

Държим изрично да подчертаем:
Ние не работим за никого, този блог е наш личен частен проект и тук ще говорим без спестяване на фактите за различните модели мултикукъри и техните възможности, предимства и недостатъци, ще публикуваме рецепти - наши лични и взаимствани от подходящи добри източници.
Ще говорим за мултикукърите по света и за тези, достигнали до нашия пазар.

Пожелаваме ви приятно и ползотворно прекарване на времето в нашата страница!

Валя и Ирина

Към всички наши читатели бихме искали да отправим следните думи:

Преди всичко няма нищо страшно или тъжно в това, че някой вече си е купил мултикукър, който може и да не е най-добрият или най-подходящият за него и дори той да се чувства малко разочарован.

Истината е, че ние, българите, имаме много слаба представа за тези уреди, за различните модели и техните възможности.

Лошото е, че към момента у нас заинтересовани страни да обяснят и ограмотят потребителите за плюсовете и минусите, за характерните особености на различните модели няма - всеки гледа да рекламира, независимо от качествата на уредите, които предлага. А повечето търговци дори и това не правят както трябва - толкова слабо информативни са описанията на предлаганите уреди.

Идеалният уред още не е измислен, или ако е, то той не е стигнал по никой начин до пазара ни. За нас обаче е важно да сме наясно, преди да купуваме, с плюсовете и минусите, за да можем да преценим много точно с кой недостатък на избрания от нас уред можем да се примирим, и с кой не, както и с това, кои предимства, наред с дребните недостатъци на избрания уред, за нас представляват ценност, от която не искаме да се лишим.

Пък и никъде не е казано, че като сме си купили някой модел, той е ще ни е последният.

Ние вярваме, че на пазара тепърва ще се появяват нови модели и всеки ще има шанс при бъдеща покупка да избере нова машина, по-добра от предишната, която е имал, и в по-голяма степен удовлетворяваща неговите нужди.

понеделник, 26 февруари 2018 г.

Ревю на мултикукър Тефал RK 8121От 26.02.2018 до 04.02.2018 
И ОТ 26 МАРТ ДО 1 АПРИЛ 2018
във верига магазини METRO КЕШ ЕНД КЕРИ 
ще има промоция на мултикукър Тефал RK 8121 - на цена 199 лева.

Ние предлагаме ексклузивната възможност, само в нашия блог да се информирате подробно за техническите характеристики и с програмите, които предлага уредът.

Така ще можете да направите информиран избор за евентуална покупка или да си спестите потенциално разочарование от импулсивна, но неудачна за вашите потребности придобивка.

Две главни особености отличават този мултикукър:

– Сферична форма на купата

– Стъклено прозорче за наблюдение на процеса на готвене, разположено върху капака на уреда.


Производителят твърди, че когато ястията се готвят в съд със сферична форма, те се готвят по-равномерно и се получават по-вкусни, като сготвени в руска печка (или както биха се получили  в уред с 3D нагряване>>>).
Купата е с обем 5 литра, изработена от шестслоен алуминий с дебелина 2 мм и двуслойно висококачествено тефлоново покритие, без дръжки.
Панелът за управление е удобно разположен, информативен и с голям, удобен цветен дисплей.

А защо е нужен стъкленият прозорец на капака, при положение, че кондензиралата влага ще пречи така или иначе на наблюдението, не е много ясно. Но определено изглежда ефектно и респектиращо, и е добър търговски трик за повишаване на цената.
Корпусът е изработен изцяло от пластмаса, а дизайнът е ненатрапчив, семпъл и изчистен.

Уредът има удобна дръжка за носене.

Няма контейнер за събиране на конденза, той се стича по капака, събира се в жлеба в задната част на уреда и трябва да се попива с кърпа.

Подвижният вътрешен капак дава възможност за по-лесно почистване.

За нагряване на купата се използва обикновен ТЕН (тръбен електрически нагревател) >>>  с мощност 750 BT,  което не е много, отчитайки обема на купата. А това означава, че ястията ще се готвят по-бавно в този уред, но затова пък той ще харчи по-малко електрическа енергия.


Уредът предлага 15 автоматични програми + плюс програмата DIY (Do It Yourself):
– Запичане (с възможна ръчна регулировка на температурата 100С – 160С),
– Супа,
– Варене на пара
– Задушаване
– Пържене
– Детска храна
– Каша
– Йогурт (кисело мляко)
– Извара
– Ориз/зърнени
– Пилаф/Ризото
– Паста
– Тесто
– Десерт
– Поддържане на топлината (загряване)
– Програма DIY (ръчен режим)

Няма отделна програма за печене на баница, хляб, кексове, блатове за торта, но може да се използва програмата за запичане, като температурата се регулира ръчно.

Има възможност за избиране на вида продукт, който трябва да се подложи на топлинна обработка (автоматично програмата настройва времето и температурата за обработка във всеки един от режимите. Видовете продукти, измежду които може да се избира, са  месо, птица, риба, зеленчуци.
Отчитайки възможността за избор на продукт, автоматичните програми се увеличават на 45.

Мултикукърът предлага възможност за ръчна промяна на температурата по време на самото готвене на ястието, което без съмнение е голямо удобство.

В инструкцията за употреба е посочено на колко градуса по подразбиране работи всяка една от програмите и в какъв диапазон може да се промени температурата.

Диапазонът на промяна на температурата е от 40C до 160С, но дори от инструкцията не става ясно каква е стъпката на промяна на температурата, а тя би могла да бъде 5С, 10С или 20 С - какво точно е предвидил Производителят остава загадка, докато не закупупите уреда и не започнете да работите с него.

Във всяка програма е възможна ръчна промяна на времето, зададено по подразбиране, със стъпка на промяна 5 минути.

Всяка от програмите (с изключение на "ориз/зърнени" и "пилаф/ризото", които са автоматични), може да се използва като базова и да се приложи функцията DIY, като се променят предварително ръчно времето и температурата на приготвяне на храната. 


В инструкцията за употреба Производителят предупреждава, че "...когато се затопля храна, купата на уреда не трябва да е пълна повече от половината, защото твърде голямото количество храна няма да може да се затопли равномерно. Но храната не трябва да бъде и твърде малко, защото това може да доведе до загарянето ѝ и появата на втвърдена (загоряла) храна на дъното на купата)".

Интересно е как това предупреждение се връзва с твърдението, че сферичната форма на купата помага за постигане на по-равномерно готвене и по-добър вкус на храната и колко литра храна реално може да се сготви еднократно в този уред, щом за едното затопляне (по подразбиране – до 100С) не е препоръчително купата да се пълни на повече от половината си обем !?
Остава да предположим, че за затоплянето на храната важат други физически закони, различни от тези за готвенето.

Но поне Производителят откровено и коректно предупреждава за неудобствата, свързани с нагряването с обикновен нагревателен елемент "палачинка" и породени от липсата на 3D нагряване, за което ние вече нееднократно сме писали и предупреждавали.


Има функция "Отложен старт" до 24 часа, функция за поддържане на топлината до 24 часа и функция за предварително изключване на автоматичното поддържане на топлината.

Енергонезависимата памет е 2 секунди.

Към уреда е приложена цветно илюстрирана книга с 80 рецепти.

Размерите на уреда са 32 х 31 х 42 см.

Теглото на уреда е 6.40 кг.


Предимствата на уреда са:
– Подвижен вътрешен капак
– Функция за ръчна промяна на температурата по време на самото готвене
– Качествено сглобен уред с качествена електроника от реномиран производител
– Международна гаранция от Тефал

Впечатляваща е сферичната форма на купата, но обещанията на производителя за по-качествено нагряване и по-добър вкус на храната се препъват и силно си противоречат с предупрежденията му за неравномерно нагряване по време на претопляне и вероятност от загаряне на храната. Ако това се случва при претопляне (по подразбиране 100С), то можем само да гадаем какво ще се случва при готвене на 130 - 140 и повече градуси.

Недостатъци на уреда:
– Ниска мощност
– Тефлонова купа
– Купа без дръжки
– Няма 3D нагряване
– Няма контейнер за събиране на кондензата
– Висока цена за уред без 3D нагряване и с тефлонова купа без дръжки.


Уредът може да се намери на българския пазар на цена около и над 400 лева, което е абсурдно за кукър с тези технически характеристики, пък било то и от Тефал.

Промоцията в Метро Кеш Енд Кери, актуална за периода

26.01.22018 - 04.03.2018 година, е 199 лева.

 

Промоцията в Метро Кеш Енд Кери, актуална за периода

26.03.2018 - 01.04.2018 година, вече е 159 лева.

 

Промоцията в Метро Кеш Енд Кери, актуална за периода

08.10.2018 - 14.10.2018 година, вече е САМО 139.90 лева.

 

Самият факт на драстичното сваляне на цената поражда  въпросителни, на които всеки потребител би трябвало сам да си отговори.

 

При всички положения обаче  подобно сваляне на цената на нас ни говори следното: 

 

Търговците предлагат такива драстични намаления само когато трябва да се освободят от залежала стока, която не  се търси. Особено когато става въпрос за техника, а не за стока с кратък срок на годност, каквито са например хранителните продукти.

 

Но пък представлява и нелоша алтернатива за избор на мултикукър на сравнително ниска цена, а за последната актуална през октомври 2018 год. вече наистина ниска цена.1 коментар:

  1. Къде мога да намеря рецепти специално за този уред и модел? Случайно наскоро се сдобих снего. . Още се запознаваме.

    ОтговорИзтриване