На всички наши последователи, читатели и посетители пожелаваме весели и щастливи празници!

Здравейте и добре дошли в нашия блог!
Той е създаден с една единствена цел: да направим всичко по силите си, за да повишим информираността и разширим кръгозора на българския потребител, да му помогнем да натрупа информация за това революционно изобретение, облекчаващо домакинския труд в кухнята;
Да му дадем достатъчно информация, за да осъзнае ползата от правилно подбрания според конкретните потребности уред - мултикукър и от възможностите на различните модели.

Държим изрично да подчертаем:
Ние не работим за никого, този блог е наш личен частен проект и тук ще говорим без спестяване на фактите за различните модели мултикукъри и техните възможности, предимства и недостатъци, ще публикуваме рецепти - наши лични и взаимствани от подходящи добри източници.
Ще говорим за мултикукърите по света и за тези, достигнали до нашия пазар.

Пожелаваме ви приятно и ползотворно прекарване на времето в нашата страница!

Валя и Ирина

Към всички наши читатели бихме искали да отправим следните думи:

Преди всичко няма нищо страшно или тъжно в това, че някой вече си е купил мултикукър, който може и да не е най-добрият или най-подходящият за него и дори той да се чувства малко разочарован.

Истината е, че ние, българите, имаме много слаба представа за тези уреди, за различните модели и техните възможности.

Лошото е, че към момента у нас заинтересовани страни да обяснят и ограмотят потребителите за плюсовете и минусите, за характерните особености на различните модели няма - всеки гледа да рекламира, независимо от качествата на уредите, които предлага. А повечето търговци дори и това не правят както трябва - толкова слабо информативни са описанията на предлаганите уреди.

Идеалният уред още не е измислен, или ако е, то той не е стигнал по никой начин до пазара ни. За нас обаче е важно да сме наясно, преди да купуваме, с плюсовете и минусите, за да можем да преценим много точно с кой недостатък на избрания от нас уред можем да се примирим, и с кой не, както и с това, кои предимства, наред с дребните недостатъци на избрания уред, за нас представляват ценност, от която не искаме да се лишим.

Пък и никъде не е казано, че като сме си купили някой модел, той е ще ни е последният.

Ние вярваме, че на пазара тепърва ще се появяват нови модели и всеки ще има шанс при бъдеща покупка да избере нова машина, по-добра от предишната, която е имал, и в по-голяма степен удовлетворяваща неговите нужди.

сряда, 2 май 2018 г.

Ревю на мултикукър Bosch MUC88B68 (работи под налягане и без налягане). Първият мултикукър с индукционно нагряване, предлаган в България

снимка 1

В сравнителя на цени pazaruvaj.bg преди няколко седмици се появи нов мултикукър на цена, (както е модерно да се рекламират в наше време всякакви привлекателни стоки и услуги), "само" 500 лева. Заинтригува ни как го е представила X Extreme Digital - фирмата, която го предлага>>>  и потърсихме на сайта и описанието на уреда. Ето какво намерихме там:

Гаранция: 2 г.
Мощност 1200 W
50 предварително зададени програми
Тава за печене с незалепващо тефлоново покритие

По-надолу следва линк, като след отварянето му се чете следното:

Спецификации на продукта:
Alapadatok (каквото и да означава това)
Арт. N: 502828
Производител: Bosch
Гаранция 2 години

Има и по-подробни снимки на уреда заедно с приложените към него аксесоари:

И това е цялата информация за този мултикукър на сайта на търговеца, който се продава за "скромната" сума от 500 лева!

Цената, разбира се, поражда основателни въпроси у всеки български потребител:

Що за уред е това, за да се продава за една минимална българска работна заплата?!
За какво всъщност потребителят трябва да плати толкова много пари?!

Защото колцина са българите, които могат да си позволят да извадят от джоба си за мултикукър такава (значителна) сума, с която не малко наши сънародници трябва да оцеляват в продължение на цял един месец?
Още повече, че дори и да могат да си го позволят (или пък да се опитат да ги спестят, за да си го купят), съвсем естествено трябва да са наясно какво получават срещу парите си.

Засега сайтът на търговеца мълчи, отговор на тези толкова важни въпроси няма!
Търговецът като че ли по презумпция поставя въпроса така: "Ние го продаваме за 500 български лева, а пък вие, ако искате, купете го, ако  не щете - недейте". 

Разбира се, всеки потребител би могъл да търси информация самостоятелно, но това изисква много време и труд, с които не всеки разполага, още повече, че (засега) информация за този мултикукър на български език липсва.

Затова ние ще се опитаме да отговорим на въпросите и да ви улесним в избора ви.


Общ изглед и устройство на уреда :


снимка 2

Корпусът на мултикукъра е изпълнен от неръждаема стомана и пластмаса, като външната му страна не се нагрява по време на работа, което го прави абсолютно безопасен за употреба.

Не са много мултикукърите под налягане, оборудвани с удобна подвижна дръжка за носене, както обикновено проектират мултикукърите-нехерметици. Този обаче ни радва с такава екстра - дребна, но приятна подробност.

Теглото на уреда е 6.5 кг. Не е толкова много, но си е тежест, а това прави наличието на удобна дръжка още по-уместно и  полезно.

Върху капака на уреда е монтиран панелът за управление, на който се намират:
– цифров дисплей с таймер, на който се изобразяват оставащото време, индикатор сочи включена ли е  функцията за отложен старт, както и оставащото време до  старта, а също и температурата на приготвяне на ястията;
– бутоните за управление на уреда,
– елегантната ръчка за блокиране налягането(4, сн.2) с бутон за освобождаване на налягането (5 сн.2),
– клапан за изпускане на парата  (6, сн.2)

Уредът има разглобяем вътрешен капак с уплътнителен пръстен, предпазен клапан, клапан за парата,  предпазно устройство за свръхналягане, закрепващ винт.
Снимка 3

Бутонът за отваряне на капака е на предната стена на корпуса, на задната стена има контейнер за събиране на конденза.

 Комлектация на уреда:

Мултикукърът разполага с купа от специална метална сплав с дръжки и незалепващо покритие.

Тук следва да уточним, че никъде в инструкцията за употреба не се споменава какво точно е незалепващото покритие - дали е тефлоново или керамично. Това поражда сериозно объркване между самите търговци и между хората, които се занимават професионално с изготвяне на ревюта на уреди. Някъде твърдят, че купата е с тефлоново покритие, другаде - че е с керамично. Засега на този въпрос май може да отговори единствено запитване до производителя или ревю от потребител, който вече си е закупил такъв уред.

Обемът на купата е 5 литра, максималната вместимост за приготвяне на храна  - 4 литра.

В комплектацията са включени също: контейнер за варене на пара на две нива, метална кошница за дълбоко пържене, мерителна чаша, пластикова лъжица и черпак, кулинарна книга, инструкция за употреба.


Снимка 4


Вид на нагряването:

Видът на нагряването е едно от най-съществените неща, на които следва да обърнем внимание, ако спрем избора си на този мултикукър, който го прави абсолютна новост на българския пазар!

За първи път в България на пазара се предлага мултикукър с индукционно нагряване. 

При този уред няма ТЕН (тръбен нагревателен елемент), който да осигурява постепенното нагряване на купата. 

Купата и съответно храната в нея се нагряват моментално благодарение на индукционното магнитно поле, което се създава около купата под въздействие на електромагнит.

Благодарение на това се осъществява моментално загряване на купата до необходимата температура. 

Като добавим към тази особеност на уреда и възможността да се готви под налягане   - то бихме могли да кажем, че това е мултикукър-мечта за онези домакини, които са маниаци на тема бързо готвене или просто имат изключително сгъстен дневен график и им се  налага  да приготвят храната за семейството си колкото се може по-бързо, без да губят излишно време в кухнята.


Работа под налягане и без налягане: 

16 автоматични програми осигуряват изключителен комфорт и точен избор на програма на притежателя на мултикукъра при приготвяне на храната.
А те са следните:
йогурт/кисело мляко, печене (кейк), бобови, пилаф, супа, желирано месо, млечни каши, ориз/варива, варене, задушаване (яхния), приготвяне на пара, затопляне, дълбоко пържене (фритюр), паста.

Специално внимание следва да обърнем на две програми, които безусловно дават преимущества на притежателите на този мултикукър за творчество и развихряне на въображението, както  и за кулинарни експерименти:

Програмата "Мой режим" дава възможност за ръчен избор на температурата в диапазона от 40 до 160 градуса, както и на времето.
Тази програма НЕ може да се използва в режим на работа под налягане, в които температурите са предварително зададени.  

Но в режим на работа без налягане който има на разположение такава програма в своя домашен помощник, той има на практика всичко!

Програмата "Рецепти 1 & 2 " възможност за създаване и съхраняване на две собствени настройки на температура  и време за приготвяне на любими блюда, които притежателят  на мултикукъра приготвя най-често у дома.


Ход на програмите:

По време на работа на някои програми, които се изпълняват на няколко етапа, тези етапи се отразяват на панела за управление със светодиоди. Допълнително, ако е необходимо, следващият етап на приготвяне е сигнализиран със звуков сигнал.

В програмите с използване на функцията под налягане може да се избира между готвене с две степени на налягане - ниско и под високо.

А в програмите за готвене без налягане необходимите  температура и време могат да се зададат преди началото на готвенето, но също така може да се измени температурата и/или да се удължи времето в процеса на самото готвене. 

Мултикукърът предлага също така програма за поддържане на топлината след приключване на програмата до 10 часа.

Програма за отложен старт до 10 часа.

Блокировка на капака:

Дори и да работи в режим без налягане, капакът на уреда може да бъде блокиран, което е особено важно, ако в дома има малки деца.

Преимущества на уреда:

– Качествен уред от изключително реномиран производител
– Красив, изключително елегантен дизайн
– Огромен избор на режими на работа
– Съчетаване на режими под налягане и без налягане само в един уред
– Изключително бързо приготвяне на храната
– Подвижен вътрешен капак за по-лесно почистване
– Контейнер за отделения при готвенето конденз


Недостатъци:

– Висока цена, която не е по джоба на всеки потребител


С инструкцията за употреба на мултикукър BOSCH MUC88B68 можете да се запознаете ТУК>>>
2 коментара:

  1. Много интересна информация, благодаря за което. Скъпичък е , но ме впечатли индукционното нагряване. Аз готвя на такива котлони , веднага достигат зададена температура, практически котлона се нагрява от храната която се приготвя. Всяка новост е скъпа като излезе на пазара, сигурна съм че след време ще станат по-достъпни.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Недка, мултикукърите с индукционно нагряване всъщност не са новост - на запад и дори на руския пазар те се проодават успешно от доста години. Но по принцип това са най-скъпият клас мултикукъри, по-скъпи от тези с 3D нагряване, така както мултикукърите с 3D са по-скъпи от онези с обикновен нагревателен елемент на дъното. На запад се продават и индукционни мултикукъри на цена около 500 евро!, но очевАдно е, че българинът като цяло е твърде беден и това му се струва немислима сума. Може и да поевтинеят някога, но това ще стане, когато гениалните умове измислят нещо още по-авангардно. Засега такова е положението. Във всеки случай по 80-100 лева, като евтините китайки, едва ли ще станат някога... Поздрави, Валя

      Изтриване