На всички наши последователи, читатели и посетители пожелаваме весели и щастливи празници!

Здравейте и добре дошли в нашия блог!
Той е създаден с една единствена цел: да направим всичко по силите си, за да повишим информираността и разширим кръгозора на българския потребител, да му помогнем да натрупа информация за това революционно изобретение, облекчаващо домакинския труд в кухнята;
Да му дадем достатъчно информация, за да осъзнае ползата от правилно подбрания според конкретните потребности уред - мултикукър и от възможностите на различните модели.

Държим изрично да подчертаем:
Ние не работим за никого, този блог е наш личен частен проект и тук ще говорим без спестяване на фактите за различните модели мултикукъри и техните възможности, предимства и недостатъци, ще публикуваме рецепти - наши лични и взаимствани от подходящи добри източници.
Ще говорим за мултикукърите по света и за тези, достигнали до нашия пазар.

Пожелаваме ви приятно и ползотворно прекарване на времето в нашата страница!

Валя и Ирина

Към всички наши читатели бихме искали да отправим следните думи:

Преди всичко няма нищо страшно или тъжно в това, че някой вече си е купил мултикукър, който може и да не е най-добрият или най-подходящият за него и дори той да се чувства малко разочарован.

Истината е, че ние, българите, имаме много слаба представа за тези уреди, за различните модели и техните възможности.

Лошото е, че към момента у нас заинтересовани страни да обяснят и ограмотят потребителите за плюсовете и минусите, за характерните особености на различните модели няма - всеки гледа да рекламира, независимо от качествата на уредите, които предлага. А повечето търговци дори и това не правят както трябва - толкова слабо информативни са описанията на предлаганите уреди.

Идеалният уред още не е измислен, или ако е, то той не е стигнал по никой начин до пазара ни. За нас обаче е важно да сме наясно, преди да купуваме, с плюсовете и минусите, за да можем да преценим много точно с кой недостатък на избрания от нас уред можем да се примирим, и с кой не, както и с това, кои предимства, наред с дребните недостатъци на избрания уред, за нас представляват ценност, от която не искаме да се лишим.

Пък и никъде не е казано, че като сме си купили някой модел, той е ще ни е последният.

Ние вярваме, че на пазара тепърва ще се появяват нови модели и всеки ще има шанс при бъдеща покупка да избере нова машина, по-добра от предишната, която е имал, и в по-голяма степен удовлетворяваща неговите нужди.

четвъртък, 17 май 2018 г.

Пиле с картофи в мултикукър REDMOND RMC-M90-E




Тази рецепта я готвих сама - Ирина е ангажирана и ястието е изцяло мое изпълнение. Затова и ще пиша в единствено число.

Преди всичко искам да кажа, че аз не съм маниачка на тема "бързо готвене" - така, ако може - от днес за вчера. Да тръгна да се хваля, че манджата била сготвена за 20 - 15 - 7 или 5 минути... не, благодаря! Това изобщо не е моят стил. Естествено, че е добре да можем да приготвяме храната на семейството си без да стоим с часове в кухнята, но без това да се превръща в самоцел. Сготвих храната бързо, но не съм засичала време. Само мога да спомена че финалното готвене на суровите картофки се случи за 15 минути.

И като не бързаш, може да ме попита някой, защо готвиш в мултикукър? Защо аз, защо ние у дома готвим в мултикукър - това е въпрос, на който  ще отговоря в отделна публикация.
Сега реших да покажа как аз готвя в мултикукър пиле с картофи. И сигурно нямаше да ми хрумне да показвам това, ако една много симпатична млада дама, която наскоро си е купила същия този уред за готвене, не ме беше попитала как готвя тъкмо тази гозба. И ето... споделям.


Необходими продукти:

3 цели пилешки бутчета (около 900 -1000 г)
1.5 кг картофи
5-6 средно големи глави лук
3-4 сладки чушки (червени, зелени, жълти - каквито има в наличност, важното е да са сладки и ароматни)
3-4 моркова
3-4 дафинови листа
няколко зрънца бахар
смлян черен пипер на вкус
1/2 ч.л. смляна канела
2-3 с.л. олио
сол на вкус
няколко клонки магданоз за сервирането


Преди всичко почиствам пилешките бутчета от всякакви излишни мазнини - подкожна лой, трътки, изрязвам част от кожите - особено ако има излишно висящи и много дебели кожи - всичко това е изрязано. Оставям от кожичките, които покриват бутчетата, но всичко излишно по краищата е старателно премахнато - за да не става твърде мазна и блажна гозбата.

Ние обичаме гозбите с много лук, но това зависи от персоналния вкус и лукът може да варира, както и всички други продукти.
Лука почиствам и нарязвам на не много дребни парченца.

Почиствам морковите и нарязвам на полукръгчета.

Чушките почиствам и нарязвам на парчета.

Обелвам картофите и ги нарязвам на колелца.

В кукъра слагам трите бутчета, 1 от главите нарязан кромид, 1 нарязан морков, 1 нарязана чушка, 3-4 дафинови листа, няколко зрънца бахар.

Сипвам само 1 чаша (200 мл) студена вода.
При готвенето използвам удобството на фините ръчни настройки на температурата - едно от преимуществата, заради които избрах тъкмо този модел мултикукър. Не очаквайте да ви кажа - включвам на тази или онази програма. Използвам изцяло програмата "multi cook", a времето за готвене задавам винаги с някакъв толеранс. Преценя ли, че обработката на определена температура е достатъчна, лесно превключвам на друга.

И така, в кукъра имам сурови продукти и чаша студена вода.

Включвам кукъра  на програма "multi cook" - по подразбиране настройките са 120С и 15 минути. Водата завира до 3-4 минути на ключ и  сгорещява купата на кукъра. Целта е да се пази керамичното покритие на купата, което е чувствително към резки температурни промени (това касае керамичните покрития нна всякакви съдове по принцип) и може да се разруши бързо, ако бъде подлагано редовно на такива. След като купата е сгорещена, изсипвам вряла вода от ел. каната, колкото да се покрият продуктите, дори не напълно. Не е нужно, те и така ще се сварят идеално, а аз ще имам богато овкусен и наситен пилешко-зеленчуков бульон за моите картофки.

Изчаквам да изтекат петнайсетте минути на 120С и след като кукърът се самоизключи, превключвам на 100С, 40 минути. Обикновено за 40 мин. бутчетата са сварени. Изваждам ги в отделна тенджера, пресипвам бульона също отделно - той ще ми потрябва малко по-късно. Бульонът е много силен и при нужда може да се разреди по време на готвенето на картофите с вряла вода - за по-голямо количество сос.

В купата на кукъра слагам лука, запържвам  на 130С, на затворен капак,
... добавям морковите - на тях им е нужно само 2-3 мин, сипвам сол на вкус, разбърквам продуктите, 
... добавям нарязаните червени чушки. Затварям капака - 1 мин. запържване, разбърквам. Добавям 2-3 черпака от пилешкия бульон, зеленчуците веднага започват да врат апетитно.
Това е моментът, в който в купата на кукъра изсипвам обелените и нарязани картофи.

Изливам пилешкия бульон заедно със сварените в него зеленчуци, ястието става с много богат зеленчуков вкус.
В бульона добавям смлян черен пипер на вкус, сушена зелена подправка на вкус (аз добавих босилек), 1/2 ч.л. смляна канела. Това е особената подправка, която изключително много подхожда на картофена яхния. Винаги готвя картофената яхния със смляна канела. Става много вкусно, препоръчвам ви да опитате!
Сега може да затворим капака, докато бульонът заври. Той завира само за 2-4 минути.
Веднага превключвам на 90С и оставям картофките във врелия бульон за около 15 - макс. 20 мин (зависи от сорта картофи).






Все пак трябва да се внимава, картофите омекват в мултикукър с 3D нагряване докато човек успее да мигне - важното е да не допуснем да се преварят.

Сега можем да сипем в чиниите, да добавим от свареното пилешко за който желае (у нас не всички ядем месо) и да поръсим със ситно нарязан магданоз.

И накрая да направя едно пояснение: аз варя първо месото, а после картофите  по две взаимо-свързани причини: Пилешките бутчета заемат една твърде голяма част от обема на купата, а на мен всъщност ми е нужен основно богатият пилешки бульон. Ние обичаме картофките, сварени в пилешкия бульон и предпочитаме да получим повече от ароматната картофена гозба. А месото... който пожелае, винаги може да си вземе от него.

Добър апетит!




Една публикация на Валя



Няма коментари:

Публикуване на коментар